Novine Kragujevačke se bore za opstanak, pokrenuta akcija za donacije

Vesti 28. jan 202013:55 > 13:55
N1

Redakciji nedeljnika Kragujevačke, koja se bori za opstanak jedinog štampanog glasila u Kragujevcu, javljaju se čitaoci sa željom da pomognu, pokrenuta je i akcija za donacije, dok je za ovu temu gradska vlast nezainteresovana. Kragujevačke, koje su nastavile 85 godina dugu tradiciju lista Svetlost, u četvrtak, 23. januara, prvi put se nisu pojavile na kioscima zbog teške finansijske situacije.

Od pre nekoliko dana Udruženje „Res publica“ pokrenulo je akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć Kragujevačkim posredstvom „donacije.rs“.

„Ne dozvolimo da Kragujevac ostane bez svojih novina! Podržite kampanju. Telefon za kontakt: 060/3624-007“, navedeno je na sajtu.

Direktorka Kragujevačkih Gordana Božić rekla je agenciji Beta da su u redakciji „prijatno iznenadjeni“ zbog brojnih poziva dugogodišnjih čitalaca koji pitaju kako mogu da pomognu.

Prema njenim rečima, javljaju se i čitaoci iz sela, koji kažu da rado čitaju i veruju Kragujevačkim, kao i visokoobrazovani redovni čitaoci.

Božić je rekla da je naredni broj Kragujevačkih spreman za štampu i da očekuje da će se pojaviti na kioscima u četvrtak 30. januara.

„Zbog situacije u kojoj se nalazimo i činjenice da je redakcija malobrojna, javili su se novinari nekadašnje Nezavisne svetlosti koji su nam pomogli svojim tekstovima u pripremi novog broja“, rekla je Božić.

S druge strane, niko iz gradske vlasti nije reagovao, kaže Božić i ocenjuje da ih Kragujevačke uopšte ne interesuju.

„Oni su, rekla bih, neobavešteni, jer nas je čak jedan službenik uprave pozvao nedavno zbog objavljivanja oglasa, pa je bio vrlo iznenadjen kada je čuo da novine neće izaći“, rekla je Božić.

Redakcija je odlučila da zbog finansijske krize novine ubuduće izlaze dvonedeljno, ali je i upozorila da to nije garancija da će opstati.

„To dvonedeljno izlaženje po meni je više korak ka totalnom gašenju nego korak ka oporavku“, rekao je nedavno urednik Kragujevačkih Miroslav Jovanović koji je u novinarstvu 43 godine.

Pre pet godina u Kragujevačkim su prešli na minimalne zarade, a od pre nekoliko meseci, plate se uopšte ne isplaćuju.

Dug štampariji je 2,5 miliona dinara, račun je trenutno u blokadi po tužbi bivšeg zaposlenog za zarade.

Iz Kragujevačkih su ranije saopštili da su razlozi finansijske krize „više nego jasni“.

Funkcionisanje je gotovo nemoguće u uslovima kada grad Kragujevac, kršeći zakon, za pet godina nije raspisao ni jedan konkurs za sufinansiranje medija.

Kragujevačke, kao ni drugi mediji u gradu, nisu imali šansu da dobiju deo budžetskih sredstava.

Kako su ocenili u redakciji, Kragujevačke nisu prošle ni na konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman „politički nepodobnih novina“.