Visoki savet sudstva: Izjave državnih funkcionera ruše autoritet suda i sudija

Vesti 28. jan 202013:20 > 13:24
N1

Visoki savet sudstva izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog ponašanja i izjava visokih državnih funkcionera, kojima se u javnosti stvara nepoverenje u pravosuđe i ruši autoritet suda i sudija i podriva ustavom zagarantovana podela vlasti, kao temeljni osnov pravne države.

Visoki savet sudstva u saopštenju podseća da su svi državni organi i funkcioneri dužni da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i suda i da im je zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka.

Ističe se da je nedopustivo pre pravnosnažnog okončanja sudskog postupka bilo koga javno oglašavati krivim ili nevinim, kao što je nedopustivo i javno prozivati sudije za pravni stav izražen u pravnosnažnoj sudskoj odluci.

Zabrinjavaju, takođe, i izjave pojedinih narodnih poslanika kojima se dovodi u pitanje pravo sudija na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja, ukazao je Vosoki savet sudstva.

Kada se sve to poveže sa najavom uvođenja „eksterne kontrole sudske vlasti“, može se zaključiti da je na delu namera da se sudstvu oduzmu atributi ravnopravne grane vlasti, ocenio je Visoki savet sudstva.

Visoki savet sudstva podseća da je predlogom Strategije razvoja pravosuđa za period od 2019-2024. godine kao opšti cilj definisano dalje jačanje pravne države, jačanje nezavisnosti pravosuđa i podizanje nivoa poverenja u pravosudni sistem.