U nesuglasice između Telekoma i UM uključila se premijerka – etiketirajući N1

Vesti 27. jan. 202018:38 > 18:45
Podeli:
Izvor: N1

Za nesuglasice na relaciji Telekom Srbija - United media više niko ne može da kaže da nemaju veze sa politikom. U sukob se uključila predsednica Vlade lično. Stala je na stranu državne kompanije, optužujući pritom televiziju N1 da je politička stranka, koja, kaže, vodi kampanju bolje nego bilo koja druga opoziciona partija.

Dok Telekom Srbija i United grupa ratuju saopštenjima, da se u „rat“ uključi, odlučila je i predsednica Vlade. U udarnom terminu, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, mahala je poslovnom prepiskom dve kompanije, citirajući samo neke njene delove.

„N1 je zabranila na Telekomu United grupa“, navela je u nedelju uveče Ana Brnabić.

POVEZANE VESTI

Dok je predsednica Vlade na svoj način tumačila poslovnu prepisku, američki ambasador priznao je da ne prati poslovni spor, ali da mu je jasan politički kontekst. „Čuli smo, rekao bih, opravdane kritike od strane EU, a i mi sami smo ukazali na neke probleme u vezi sa medijskom slikom. Zar ne bi bilo bolje da N1 emituje svoj program što većem broju gledalaca? Čini mi se da bi bilo u interesu Srbije da ima što širu publiku za sve medije“, rekao je u istoj emisiji ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

„I ja se, ambasadore, sa Vama u potpunosti slažem“, rekla je na to premijerka.

Međutim, kampanja #DaSeVidiN1, za predsednicu Vlade bila je povod da jedan medij označi kao političkog protivnika.

„Od svih političkih stranaka koje su opozicione nastrojene, najbolju kampanju vodi TV N1. Za mene je TV N1 zaista u ovoj kampanji postala jedna politička stranka“, rekla je premijerka.

Reakcije stižu od pravih političkih stranaka.

„To je laž koja Vas stavlja u nezgodan položaj, da se neki ludak iz te iste ekipe, možda na nižem nivou, osmeli da reši pitanje N1, ne samo lecima, nego na neki drugi način. Prema tome, to je ozbiljno ugrožavanje prava građana Srbije na slobodu informisanja i na slobodu uopšte“, rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

N1: Premijerka je rekla, citiram, N1 je postala politička stranka bolje organizovana nego opozicija.

„Nisam taj deo čuo i nisam shvatio da je izjava premijerke išla u tom pravcu“, rekao je na pitanje novinarke N1 Đorđe Milićević iz SPS.

N1: Ali ako jeste, da li je to opasno?

„Ne mogu da kažem ako jeste, ako nisam shvatio, nisam čuo“, odgovorio je Milićević.

N1: Da li biste Vi rekli za mene da sam ja Vaš politički protivnik, a ne novinar?

„Ne, ne posmatram Vas kao političkog protivnika“, kaže Milićević.

Oni koji stvari posmatraju iz ugla novinara nemaju dilemu.

„Izjavom da je N1 politička stranka premijerka je grubo prekršila sva civilizovana, kulturna i demokratska pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima. Takav pokušaj diskvalifikacije uglednog i profesionalnog medija zapravo je nastavak kontinuirane, a sada već i potpuno otvorene neprijateljske kampanje aktuelne vlasti prema objektivnom, kritičkom i nepotkupljivom novinarstvu“, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

„U jednom danu vi ostavite milion građana bez TV N1 i ugasite Kragujevačke novine čija tradicija je 85 godina. I vi govorite o slobodi medija“, kaže Vukašin Obradović, novinar i nekadašnji predsednik NUNS-a.

Da govori o uklanjanju N1 iz ponude državnih operatora, državni sekterar u Ministrastvu kulture i informisanja nije želeo. Aleksandar Gajović smatra da postoji preče pitanje. „Treba prvo da vidimo pravni status N1“, kaže Gajović.

N1: N1 televizija posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije.

„Nisam baš siguran u to u šta Vi sada govorite… REM je taj koji je zadužen da to reši“, kaže na to Gajović.

Državni sekretar kao da je zaboravio na objašnjenje koje je pre tri meseca dao generalni sekretar REM-a, baš u prisustvu Aleksandra Gajovića.

„Oni imaju dozvolu da emituju program u Srbiji, jer oni svi posluju u skladu sa dozvolama koje su pribavile na tlu Evropske unije, a mi kao država smo preuzeli obavezu da takve programe ne sankcionišemo“, rekao je, podsećamo, Milan Todorović (REM) 29. oktobra 2019.