Jurenje kvoruma u Skupštini – ko je naljutio Maju Gojković…

Vesti 27. jan 202017:42 > 17:42
N1

Skupština Srbije raspravlja o setu zakona iz infrastrukutre. Početak sednice je kasnio više od sat vremena jer u sali nije bilo dovoljno poslanika vladajuće većine. Da li je sve češći problem sa kvorumom u parlamentu - politička kriza ili poslanici vladajuće koalicije imaju manje interesovanje za rad jer ih za koji mesec čekaju izbori.

Uzalud je predsednica skupštine Maja Gojković pozivala poslanike vladajuće većine da ubace kartice – poslanika nije bilo.

„Ne znam koliko kartica treba da sačekam još posle 35 minuta, tako da molim šefove poslaničkih grupa da mi kažu koliko je vremena potrebno da bi počeli sa radom… Pošto nemam odgovor onda… Molim… Ne, neću prebrojavati nikoga, hvala na sugestiji.. Znači nemamo većinu svih narodnih poslanika, stoga ne postoje uslovi za rad Narodne skupštine“, rekla je Gojković.

Zašto nije bilo dovoljno poslanika i na koga je bila ljuta predsednica skupštine? Ponedeljak, kiša, Sveti Sava… sve su to razlozi koje smo čuli u nezvaničnim razgovorima sa poslanicima, ali i međusobno prebacivanje da li su nedostajali poslanici SNS ili SPS.

Da li postoji politički problem u vladajućoj koaliciji?

„Ne postoji politički problem u vladajućoj koalicij, ne verujem da, ako je predsednica bila ljuta, da je bila ljuta zbog toga sto postoji problem u vladajucoj koaliciji. Imamo haromičan odnos i odlučnu saradnju“, rekao je Đorđe Milićević, rekao je SPS.

Harmonično ili ne, bilo je potrebno više od sat vremena da vladajuća većina prikupi 126 poslanika za početak sednice. U decembru u sličnoj stuaciji priskočili su poslanici Stranke Moderne Srbije, ali ne i ovog puta.

„Početak sednice je kasnio zato što, ako samo dobro shvatio, zato što vladajuća kolacija nije imala kvorum“, rekao je Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

Pitanje: Da li se zna ko nije došao?

„Ja iskreno nisam pratio čiji su konkreno poslanici nedostajali. Mi nismo želeli da damo kvorum, prošli put kad smo to uradili bilo je kada smo želeli da branimo svoje predloge za dopunu dnevnog reda“, dodao je.

Da je u pitanju politički problem u vladajućoj većini ili poslanicima vladajuće koalicije popustila paznja jer se bliže izbori, bilo je pitanje za njega.

„Moje lično misljenje je da je ovo drugo, mada ne bih isključio ni ovo prvo“, rekao je Đurić.

Poslanici bi trebalo sledeće nedelje da razmatraju izmene zakon o izboru narodnih poslanika koji predviđa smanjenje cenzusa, a raspisivanje izbora se očekuje u martu.