Vesić: Na iskušenjima kao u vreme Svetog Save, Vučić vodi Savinu diplomatiju

Vesti 27. jan 202016:29 > 16:30
Podeli:
Izvor: TANJUG / BEOINFO

Zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić izjavio je da se Srbija nalazi pod istim, ili ne manjim iskušenjima nego u vreme Svetog Save, ocenivši da predsednik države Aleksandar Vučić vodi Savinu diplomatiju uspostavljanja kontakata.

Kao što je Sava u ranom Srednjem veku uspeo da dođe i do egipatskog dvora, tako danas Vučić budućnost Srbije osigurava stalnim kontaktima sa najvažnijim zvaničnicima Kine, Sjedinjenih država, Rusije, Nemačke i Francuske i saradnjom sa susedima, napisao je Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Vesić je, povodom slave opštine Vračar – Svetog Save, ukazao da je Savino najznačajnije delo autokefalnost Srpske pravoslavne crkve.

„Ono je značajno ne samo zbog crkve, već zbog i uloge koju je ona odigrala u našem društvu i očuvanju našeg naroda, pre svega pod vekovnom turskom okupacijom. Zato je danas Srbija kao i pre osam vekova ponovo postala velika“, konstatovao je Vesić.

Vesić je najavio da će sredinom godine na Savskom trgu, koji se sada rekonstruiše, biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srednjevekovne srpske države.

Na jesen, posle 85 godina, biće završen Hram posvećen Nemanjinom sinu, duhovnom ocu našeg naroda i prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi. Dobili smo veliku čast da budemo generacija koja će završiti ova dva velika dela, dodao je on.

„Nismo tu čast samo dobili, već smo je i zaslužili jer smo velike napore učinili da se ova dela dogode. Prvo Vučić, a potom i svi mi koji radimo sa njim. Zato treba da budemo ponosni, jer to su dela zbog kojih se živi“, zaključio je Vesić.