Radeta: Zoranini zakoni loši, Mihajlović: O mom radu govori moj predsednik

Vesti 27. jan. 202013:52 > 14:04
Podeli:
Izvor: N1

U raspravi o zakonima iz oblasti saobraćaja i infrastrukture poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da je današnji dnevni red poraz vlade Srbije, da su svi predloženi zakoni loše napisani i da u njima nema ni jedne jasne pravne norme. Radeta je iznela niz kritika na predloge, među kojima je da se na putu za Batočinu ne planira rušenje kuća koje su udaljene samo 80 centimetara od auto-puta kao i da se zakon prilagođava onima koji grade Mini hidro-elektrane.

„Zakon o planiranju i izgradnji menja se iz jednog razloga, da se male hidroelektrane (MHO) mogu postavljati uz gradjevinsku dozvolu bez planske dokumentacije. MHO su počele da se grade baš kad je Zorana Mihajlović bila ministarka za energetiku, a ovo je samo nastavak. Gradjani su džabe branili reke, sad će Zoranini kompanjoni sa gradjevinskom dozvolom koju će dobiti onaj ko da više, graditi u naseljenom mestu čak i ako unište jedini izvor u nekom selu“, rekla je Radeta.

Poslanica SRS istakla je da izgradnja puteva nije zasluga ministarke već predsednika Aleksandra Vučića, ponovila je optužbe da je na putu Preljina-Pojate 300 miliona evra ukradeno, da se gradjani pljačkaju na naplatnim rampama. Radeta je najbrajala da ministarka nosi tašne od deset hiljada dolara, privezak od tri hiljade evra, broš od pet hiljada, kao i rukavice koje koštaju kao minimalac u Srbiji, i pitala odakle ministaki novac za, kako se sama hvalila, svakodnevnog frizera, šminkera i stilistu.

POVEZANE VESTI

„Pitamo Zoranu Mihajlović i pre svega premijerku Anu Brnabić i vas kolege poslanici, kakav je odgovor na optužbe Miroljuba Jevtića direktora Infrastrukture železnice koji je, čim je uhapšen, izjavio da je mito od eksproprijacije davao Zorani Mihajlović i njenom partneru. 

Ministarka Mihajlović odgovorila je da joj je žao što za radikale tema nisu zakoni, koji, kako je istakla „nisu Zoranini već ih usvojila vlada“ i znače bolju realizaciju infrastrukturnih projekata.

„Ova vlada pokrenula je pitanje legalizacije i situacija je svakako bolja nego pre, kad je poslanica Radeta bila u vlasti“, rekla je ona.

Ministarka je rekla da su optužbe neistinite i predstavljaju „lažnu brigu za građane“ i da se pomenuti zakon uopšte ne odnosi na MHO.

„Kad je reč o putevima, o tome šta sam ja uradila govori moj predsednik a ne neki poslanik pa makar to bio i Vladimir Djukanović, ja sam ponosna na ono što kaže moj predsednik, a sve vaše kritike padaju u vodu jer sa druge strane stoje rezultati. Srbija je po izdavanju gradjevinskih dozvola deveta u svetu, a bila je 184. kad ste vi bili na vlasti“, odgovorila je Mihajlović.

Ona je dodala da sve ostale optužbe radikala treba da ispitaju nadležni organi. „Kako se radilo dok smo mi bili u vlasti, najbolje pitajte Vučića koji je u tadašnjoj vladi bio najmladji ministar informisanja“, poručila je Radeta i ponovila pitanja o cenama garderobe koju ministarka nosi.

„Vi uporno nećete o zakonima, ja ne znam kako je moguće da vas toliko inspirišem da iznesete najnegativnije neistine. Nikakva kineska kompanija nije ponudila to o čemu pričate, ali super zvuči da su Zorana i američki ambasador ukrali 300 miliona. Ako želite da pričamo o mom ormaru, ovo nije mesto za to, imate 13 zakona koji pokreću privredu i možemo o njima“, rekla je ministarka.

Radeta je istakla da je Mihajlovićeva „bila u G 17, pa učestvovala u paljenju skupštine, nosila Labusu torbu, trenutno je kod naprednjaka, a pitanje je kad će obelodaniti ovo što planira“, a dodala je i da ministarka ima doktorat sa Megatrenda.

Zorana Mihajlović je odgovorila da na Megatrendu radi, ali da je doktorirala na Ekonomskom fakultetu, da je izdala četiri knjige i da ima 27 godina radnog iskustva, te da njenu stručnost ne treba osporavati. Poslanici su posle ove rasprave nastavili diskusiju o predlozima zakona.