SVM: Direktor Opšte bolnice u Subotici pisao mađarski ćirilicom

Vesti 27. jan 202010:08 > 12:02
N1

Subotički odbor Saveza vojvođanskih Madjara je najoštrije protestovao jer je direktor Opšte bolnice u tom gradu uputio jedno obaveštenje u kojem je naziv institucije ispisao na hrvatskom i mađarskom jeziku, ali koristeći ćirilično pismo.

„Zahtevamo od direktora Opšte bolnice Subotica da bez odlaganja povuče izdato saopštenje i da postupi u skladu sa važećim propisima. Očekujemo da se u budućnosti ne ponavljaju slične povrede važećih propisa, koje bi predstavljale ismevanje i izrugivanje madjarskog i hrvatskog jezika“, naveo je SVM u saopštenju.

Podsetili su da su na teritoriji Grada Subotice, a u skladu sa Statutom Grada, pored srpskog jezika u službenoj upotrebi i mađarski i hrvatski jezik i njihovo pismo.

SVM je medijima poslao sporno zaglavlje obaveštenja od 24. januara ove godine.

Opšta bolnica tvdi da je došlo do tehničke greške

Uprava Opšte bolnice Subotica izvinila se zbog tehničke greške nastale u zaglavlju dopisa u kome je naziv institucije greškom ispisan suprotno pravopisu hrvatskog i mađarskog jezika koristeći ćiriličko pismo.

U saopštenju Uprava bolnice napomenula je da je u pitanju tehnička greška prilikom kreiranja dopisa i da je iznenađena reakcijama i tvrdnjama da se radi se o svesnoj povredi važećih propisa.

Opšta bolnica Subotica poštuje sve zakonske odredbe, pa i odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, navodi se u saopštenju i dodaje da bolnica sa žaljenjem konstatuje da se slučaj predstavlja kao pokušaj ismevanja i izrugivanja mađarskog i hrvatskog jezika, a zapravo liči na zadiranje u politiku i prikupljanje benefita od toga.

„Stavljanje tehničke greške u pogrešan kontekst ne doprinosi dobroj saradnji svih institucija na teritoriji grada Subotice“, ukazala je Opšta bolnica.