Dvojac Marka žvaka: Pokušaj zabrane N1 je ukidanje prava na izbor građana

Vesti 26. jan 202009:21 > 10:25
Podeli:
Izvor: N1

Dušan Čavić i Dušan Šaponja, novinari emisije "Marka žvaka", ocenili su gostujući u Novom danu da je pokušaj zabrane televizije N1 "ukidanje prava na izbor" građana Srbije, kao i da i je "poražavajuća činjenica da nigde u našoj zemlji nemamo nepristrasno i objektivno informisanje".

„Meni deluje da je to zapravo ukidanje prava na izbor. kada se ukine to pravo, onda više nema ni slobode, i mislim da je to loše. Svaki monopol je loš, a monopol na informacije ima veću težinu od ostalih. Kao da vam neko kaže u radnji: ‘Imate samo mleko od 1,6 procenata, i to vam je najbolje’. Ne, mi kao potrošači  trebamo da budemo u prilici da izaberemo. Na kraju krajeva, ako nam se ne sviđa, da promenimo kanal. Ali da budemo u mogućnosti da biramo“, kaže Šaponja.

„Poražavajuće je to što nemamo nepristrasno i objektivno informisanje nigde, trenutno. To je u sklopu toga što je predsednik izjavio i za zagađenje. Bilo bi odgovorno, da kaže da imamo problem sa industrijom, sa termoelektranama, pravimo dugoročni plan i krećemo da rešavamo“, kaže Čavić i dodaje da će zbog bojkota opozicije jasno da će SNS dobiti ubedljivo izbore.

„Samo je pitnaje koliko će ljudi izaći, ili neće izaći. Skoro smo bili ispred jednog Doma zdravlja, i intervjuisali ljude o tome koliko dugo oni čekaju na listama za preglede, i onda sretnete naše sugrađane kojima je penzija 21.000 dinara, a za lekove daju 9.000 dinara. Ta žena je potpuno izmanipulisana, jer nam je rekla da je dobro. I da će biti bolje. I ona veruje da je zlatno doba“, ocenjuje Čavić.

POVEZANE VESTI

Komentarišući podatke o velikoj zagađenosti vazduha u mnogim gradovima Srbije, oni ističu da oni u svojim emisijama kontantno upozoravaju na takve vrste problema, kao i da u našoj zemlji nema pravih istraživanja, niti rezultata o pravim razmerama zagađenja.

„Mi smo pratili problem ekologije. Ekipa sa hemijskog fakulteta se bavila istraživanjima o zagađenju već godinama. Oni su poslednje detaljno vršili 2012. godine, kada su zabeležili da u Beograd dođu čak i čestice iz Bora, ako dune vetar koji ih nanese ovde. To je pre nego što su Kinezi tamo ušli. Nemamo najnovija merenja koja se tiču Bora, Smedereva ili Beograda. Stalno gledamo koliko je prisustvo tih PM2 čestica koje prolaze bez problema kroz naše disajne organe odlaze krvotok, i potom se talože u našim organima. A posle imamo predsednika države koji izjavi da svoje troje dece šeta napolju i da nije nikakav problem“, navodi Čavić.

Šaponja navodi da su prilikom istraživanja o problemu zagađenja pitali stručnjake kakva je situacija sa zagađenjem bila u prošlosti.

„Ono što se promenilo je zapravo što nema košave, nema vetra, i to je posledica klimatskih promena“, kaže on.

Njihova emisija se dugo emituje na „Jutjubu“, i oni ističu da im to predstavlja veliku slobodu, jer ne moraju da zavise od standardnih redakcija.

„Nismo ograničeni, mi smo „frilens“ novinari, nismo ni u jednoj redakciji i to nam omugućava da pružimo ili ne pružimo ruku kome god hoćemo. Snimamo ili ne smimamo, šta god hoćemo, što je bogatstvo, bavili se novinarstvom , ili bilo čim drugim. Nismo zauvek digli ruke od televizije, i ne bi nas čudilo da se opet nekad pojavimo na nekoj. Imali smo pounudi i da vodino neku emisiju, imali smo ponudu za radisjku emisju, ali mi sebe ne vidimo u toj vrsti programa“, ističu oni.