Zrenjanin 16 godina bez ispravne vode, novo obećanje o početku rada fabrike

Vesti 24. jan 202019:28 > 20:08
Podeli:
Izvor: N1

Zrenjanin je ušao u šesnaestu godinu sa zabranom vode za piće na snazi. Iako se sredinom 2019. činilo da je rešenje blizu, a takve najave i obećanja stizala su i sa vrha republičke vlasti, zacrtani rokovi nisu ispunjeni, a ugovor sa investitorom, odnosno vlasnikom fabrike vode, nije raskinut. Iz Zrenjanina stiže novo obećanje - fabrika će ponovo početi da radi krajem sledeće nedelje.

Šta vlast u Zrenjaninu vidi kao najveće uspehe u 2019, novinarima su predstavili u 15-minutnom filmu. Svega šest sekundi slike i nijedno slovo pomena, dobila je fabrika vode. 

„Pa ja sam veoma ponosan što smo mi uopšte došli do toga da smo jedini grad koji ima takvu fabriku vode. Možda je ovo malo nespretno prikazano, ali ja sam više puta spominjao fabriku vode i hteo sam u razgovoru sa vama da pričam, naravno, o vodi“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Zrenjanin je ušao u 16. godinu zabrane vode za piće. Gradonačelnik kaže – nigde u Banatu taj problem nije rešen, pa još nema recepta koji mogu prepisati. Ipak, blizu su rešenja. U to ga ponovo uverava investitor, uz najavu da će krajem sledeće nedelje fabrika vode još jednom početi da radi. U decembru je stala, svega tri i po meseca nakon što su ponosno objavili da su preuzeli probno prečišćavanje vode za ceo grad.

„Mnogo manje verujem investitoru, nego što sam mu verovao pre šest meseci, ili godinu dana, ali ja sam i jutros bio u fabrici. Bukvalno, svaki dan sam u kontaktu s njima, proveravam ono što mi kažu“, kaže Janjić.

Ovog puta ne sme doći do greške, izričit je Janjić. Krajem decembra prvi put je spomenuo da se fabrikom vode bave i istražni organi, ali detalje ne želi da iznosi. Da istragu podržavaju, za N1 kažu i u vrhu države.

„Mislim da je sramota i nedopustivo da se ovakve stvari dešavaju i isto tako da ja kao predsednica Vlade moram da se bavim pitanjem koje je na nivou lokalne samouprave i na lokalnom nivou“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor : N1

„Ako je bilo ko na bilo koji način pogazio zakon, u nekom prethodnom periodu kada nisu ni razmišljali o vodi za Zrenjanin, ili u nekom sadašnjem trenutku, nije nikakav problem. Dajte nam, molim vas, ko god da je bilo šta uradio samo neka ide iza rešetaka, jer ne želim da ijedno dete ijedan jedini dan nema čistu vodu zato što je neko bio bahat“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istovremeno, u organizaciji koja je pre par meseci, zbog vode, podnela krivične prijave protiv šest osoba u Zrenjaninu, nemaju informacije da li tužilaštvo po njima postupa. Sada najavljuju proširenje prijave.

„Za sve vreme probnog rada, kako ga oni zovu, konzorcijum, odnosno postrojenje je ispuštalo vodu, otpadnu vodu sa svim otpadom, direktno u kanalizaciju. Drugi deo problema je što za sve to vreme i za ozbiljnu količinu otpadnih voda, on nije plaćao uslugu odvođenja otpadnih voda“, rekao je Dušan Kokot iz NVO „Građanski preokret“. 

Kokot kaže – to je ozbiljan ekološki problem, jer je otpad zapravo otrovan mulj pun arsena. Tačno znamo i sastav otpada i gde će se lagerovati kada investitor ispuni uslove iz ugovora, kaže gradonačelnik. Gde su ga do sada ispuštali, odgovara: „U kanalizaciju“.

Sve to potom odlazi u Begej. I dok Janjić iznosi dobru vest – da su uradili idejno rešenje za prečistač otpadnih voda, u nevladinom sektoru pitaju – do kada će Zrenjaninci biti deo eksperimenta.