Pešić: U Srbiji uveden politički monopol, kao da smo pod Enverom Hodžom

Vesti 23. jan 202019:57 > 19:57
Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji je uveden politički monopol, a svaklo ko ga narušava je napadnut, rekla je sociološkinja Vesna Pešić i dodala da je to možda način da vidimo kako je bilo živeti pod režimom bivšeg albanskog doživotnog predsednika Enverom Hodžom. Ona je rekla i da ne oseća strah zbog poziva na razgovor u policiju zbog tvita koji je pre nekoliko dana objavila, a zatim i obrisala.

Vesna Pešić nedavno je označena zbog tvita kao ekstremista koji ugrožava predsednika države. Zbog toga je dala i izjavu u policiji, a u Danu uživo je rekla da joj je na informativnom razgovoru u policiji bilo postavljeno oko pet pitanja, od kojih na neke dala odgovore, dok je za neke rekla da na njih neće da odgovori.

POVEZANE VESTI

 Ponovila je da je taj tvit odmah obrisan, na sugestiju, i pre nego što je i pomislila da može biti shvaćen pogrešno, a upravo ono na šta je upozorena se i desilo.

„Ja sam rekla da u tviteraškom smislu taj tvit više ne postoji, ako ga odmah obrišete, ne možete da odgovorite na taj tvit.. jer ne postoji.. A ja sam ga izbrisala ne zato što sam mislila da to što sam rekla bi moglo da izazove bilo kakvu sumnju u to što sam rekla, naravno da sam mislila da nam ništa ne ostaje nego da se upucamo u glavu“, rekla je.

„Verovatno će izjava koju sam dala ići tužiocu, postoji zapisnik koji će njemu biti dostavljen, ako misli da ima nešto on će terati dalje, ako ne neće. Spremna sam na sve“, navela je gođća Dana uživo.

Ona je rekla da tviter koristi u večernjim satima kao zabavu. „Nekako mi malo imponuje da u ovim godinama postanem tako velika državna opasnost“, rekla je ona, dodavši da ipak jeste neprijatno biti pod napadima.

Pešić je navela da živimo u sistemu apsolutnog političkog monopola, i da je to možda način da vidimo kako je bilo živeti u vreme pod Enverom Hodžom.

„Sada imamo prilike da vidimo kako to izgleda kad se uvede apsolutni politički monopol kao ovde. Pa gde ste videli monopol kao ovde da neko formira i svoju opoziciju“, upitala je.

Pešić smatra da trenutnu situaciju u političkom životu odlikuje potpuno drugi način vladanja, nego sve ono što smo živeli pre ovoga.

„To su organizovane trupe za maltretiranje građana i strašno me nervira kad neko priča kako je to kontinuitet. Ovaj sebi dozvoljava da proziva građane imenom i prezimenom. To je apsulutno zabranjeno jer ti imas svu moguću vlast. Oni i ne shvataju šta to znači, ako neko sa toliko moći proziva nekog građanina imenom i prezimenom“, upozorila je.

Politički monopol je takav, kako je rekla, da je to kao da imamo „jednu robnu kuću i sve moramo da kupimo u toj robnoj kući“.

„Kako je to biti aktivan u politici sada, to pomislim, kako je biti Marinika Tepić, zamislite. Svaki dan prođem pored kioska i vidim ‘Đilas napada s Albancima Srbiju’, znaci pišete šta vam padne na pamet… u skupštini redom napadaju, gde je tu crvena linija“, upitala je ona, nazivajući tabloide „kerberima“.

Tu nema nikakvih ograničenje, i to je slično iskustvo kao kod Envera Hodže, ocenila je Pešić.

Podsetivši i na napade na glumca Branislava Trifunovića, ona je rekla da je to „progon ljudi“.

„Kakva je opasnost za njih Branislav Trifunović? To je prostakluk napadati ljude na taj način, a to su neki ljudi koji grade karijere na tom prostakluku, to je radikalska Srbija koju živimo. Kad dno dođe na površinu, to su ti koji hleb svoj zarađuju tako što laju na sve redom“, dodala je.

Pešić kaže da smo otišli „daleko, daleko unazad“ u sistem koji je ukinuo ne samo institucije, nego i neke relativno poštene izbore.