Brnabić i Merkel u Davosu: Srbija zemlja koja gleda u budućnost

Vesti 23. jan 202018:26 > 18:33
Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja u Davosu učestvuje na 50. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, susrela se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a imala je i niz susreta sa predstavnicima velikih svetskih kompanija.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, Brnabić je novinarima rekla da je Srbija na skupu u Davosu prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost, politički, ekonomski i na svaki drugi način.

Prenela je da je na panelu koji je bio neformalni sastanak lidera na temu 4. industrijske revolucije i razvoja, velika pažnja posvećena Srbiji i činjenici da je Svetski ekonomski forum odlučio da upravo u našoj zemlji otvori prvi regionalni centar na svetu za 4. industrijsku revoluciju.

„Svi žele da čuju šta je Srbija uradila u poslednje tri-četiri godine u tehnološkom napretku, digitalizaciji, e-upravi. Posebno mi je drago, i to treba da služi na čast svim građanima, što je Srbija prepoznata kao zemlja koja je hrabro krenula u digitalizaciju“, rekla je premijerka.

POVEZANE VESTI

„Srbija je pozvana da učestvuje na dva panela, kao zemlja koja gleda u budućnost. I to je osnovna poruka današnjeg dana, da je Srbija prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost, politički, ekonomski i na svaki drugi način, i na tome treba dalje da radimo“, rekla je Brnabić.

Drugi panel, kako je prenela, odnosio se na inovacije i oblast zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, tu je imala priliku da se upozna sa značajnim ljudima, ali i da im uputi poziv da dođu da posete Srbiju i da pomognu da i mi, možda na efikasniji način, nastavimo da rešavamo problem životne sredine, njene zaštite i unapređenja, što nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu.

Brnabić je istakla da je kao dobar primer toga kako vlade mogu direktno da utiču na zaštitu životne sredine navela uvođenje elektronske uprave i podatak da je Srbija, koja je krenula u uvođenje e-uprave 2016. godine, od početka 2017. do danas spasila 10.340 stabala od seče, zato što je štampala manje papira.

Uštedeli smo oko 517 tona papira, zahvaljujući uvođenju elektronske uprave, istakla je ona.

Predsednica Vlade razgovarala je i sa predsednikom Kolumbije Ivanom Dukeom o bilateralnim odnosima dveju zemalja.