Pomen žrtvama Novosadske racije: Dok se sećamo, ne može se ponoviti

Vesti 23. jan. 202017:54 > 17:58
Podeli:
Izvor: N1

U Novom Sadu je obeležena 78. godišnjica Racije, najgoreg zločina koji taj grad pamti u svojoj istoriji. Fašističke okupatorske snage pobile su i u zaleđen Dunav bacile više od 1.300 Novosađana, mahom Srba, Jevreja i Roma u periodu između 21. i 23. januara 1942. godine. Pored poruke da se taj događaj ne sme zaboraviti, jer nije ostalo mnogo preživelih koji bi o njemu svedočili, ove godine upućen je i apel da se lekcija o Novosadskoj raciji uvede u školske udžbenike.

Januar je za Novi Sad vreme sećanja. Imena više od 1.300 žrtava, među kojima ima i čitavih porodica, ispisana su na pločama pored Dunava. Još ima onih koji su ih poznavali. 

„Ovde mi je stričeva familija potpuno istrebljena. I devetogodišnja ćerkica je isto ubijena, na snegu, na ulici pred kućom. U snegu su bili zamrznuti“, kaže stanovnik Novog Sada Todor Kovač.

Na pomen žrtvama Racije, ovaj 96-godišnjak dolaziće, kaže, dokle god bude mogao.

„Dogod se sećate, dotle je teško da se to može ponoviti. Zaboravili ste to, sve je moguće“, rekao je Kovač.

Da sećanje može uliti životnu snagu, ali i da pravo na zaborav nemamo, kako zbog pijeteta prema žrtvama, tako i zbog obaveze da u svakoj prilici budemo ljudi, poruka je glavnog rabina i episkopa bačkog. Uz molitvu i položene vence na spomenik „Porodica“, žrtava su se i ove godine setili i predstavnici Mađarske, Izraela, jevrejske zajednice, Roma.

Svake godine, pomen žrtvama Racije bude i javni čas, ali samo za učenike poneke novosadske škole. Da tome svi u osnovnim školama treba da uče, stav je predstavnika Crkve sa kojim je saglasan i novosadski gradonačelnik.

„Istina o zloglasnoj Novosadskoj raciji, o nevinim žrtvama čijim senima se danas klanjamo, mora da uđe u sve udžbenike. Svako dete u Srbiji mora da uči o tome“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Svoje učenike svakog januara ovamo dovodi nastavnik istorije i građanskog vaspitanja iz Osnovne škole „Jovan Popović“. Kaže, važno je da čuju autentične priče i budu na mestu gde se sve događalo da bi bolje razumeli, jer se u udžbenicima Racija samo spominje kao podatak.

„Ostavljeno je na slobodu nastavniku da spram nekih ličnih ubeđenja i stanovišta to tako i ispredaje. Znači, spominje se, iznosi se kao podatak, a na nama je onda da nađemo neko vreme da bi to i produbili“, rekao je nastavnik istorije i građanskog vaspitanja Aleksandar Čiplić.

A kakva će istorijska lekcija biti spomenik žrtvama Drugog svetskog rata, čije je podizanje podržala gradska vlast, pitaju je politički protivnici iz Demokratske stranke. Najispravniji vid odavanja pošte svim žrtvama bio bi, kažu, odustajanje od takve namere, jer se na spisku onih kojima se spomenik diže, nalaze, tvrde, i pravosnažno osuđeni za učešće u Novosadskoj raciji.