Vigemark preuzeo dužnost šefa Euleksa

Vesti 23. jan 202015:31 > 15:34
eulex-kosovo.eu

Ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) preuzeo je dužnost šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) sa mandatom do 14. juna, saopšteno je iz Euleksa.

„Radujem se ovom novom i izazovnom zadatku. Zalagaću se da Euleks ostane pouzdan partner svojim kosovskim partnerima i prijateljima, koji našim dugogodišnjim partnerima u oblasti vladavine prava, pruža opipljivu, pravovremenu i korisnu pomoć, kako bi postali još jači i sposobniji da nastave svoj evropski put“, kazao je Vuigemark koji je na tom poloćaju nasledio grčku ambasadorku Aleksandru Papadopulo.

Kao novi šef Misije Euleksa, Vigemark će predvoditi podršku Misije relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u potpunosti u skladu sa najboljim praksama EU, navodi se e u saopštenju.

Vigemark je švedski diplomata, službovao je ;kao šef Delegacije EU u BiH i kao specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini do avgusta 2019.