Živković kaže da "1 od 5 miliona" ima gazdu, oni odgovaraju – nismo ničiji

Vesti 23. jan 202009:52 > 09:54
N1

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je poziv Pokreta "1 od 5 miliona" da njegova stranka proglasi bojkot, inače će i oni izaći na predstojeće izbore, kao presedan. Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije je rekao da Sporazum sa narodom nije samo sporazum o bojkotu. Tea Vukadin iz Pokreta je rekla da, ako budu izašli na izbore, to će biti iz razloga da neki "ne bi ušli na mala vrata neprimetno".

Podsetimo, pokret „1 od 5 milona“ pozvao je Novu stranku i Stranku moderne Srbije da, kao potpisnice Sporazuma sa narodom, proglase bojkot predstojećih izbora. Ovim strankama dali su rok od sedam dana da se izjasne i poručili da će, ukoliko dve stranke to ne učine, na izbore onda izaći i oni.

Živković je gostujući u Novom danu ocenio da je to presedan i ističe da je besmisleno da neko ko sebe predstavlja kao „cvetom demokratije“ nekome preti.

„Ja se nadam da je njima jasno šta su hteli da kažu jer srpskoj javnosti to nije jasno. Neka pitaju ponovo svog gazdu ili inspiratora da im objasni, tekst koji im je dao da nauče pa nisu dobro naučil, šta je time hteo da kaže“, rekao je Živković.

N1

Na pitanje „ko je gazda“, Živković je odgovorio da ima više kandidata koji žele da obesmisle Srbiju i na prvom mestu pomenuo Aleksandra Vučića, ali i Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

Komentarišući to što mu prebacuju da navodno ima saradnju sa Vučićem, Živković je rekao da „ne postoji fotografija na kojoj je na manje od 30 metara od njega, a kamoli da sarađuje“.

„Svi su oni izgubili od Vučića 2012. i nikad nisu pobedili autokratu. Ja sam imao sreću da budem deo ekipe koja je organizovala i izvela i 1996. godinu kada smo izašli na teške izborne uslove protiv Miloševića, uzeli mu 25 gradova i time mu nismo dali legitimitet nego zadali šamar od kog nije mogao da se oporavi. A i 2000. dva puta sam bio deo iste ekipe koja je pobedila autoritarni režim u septembru i decembru“, rekao je Živković.

On je istakao da će Nova stranka odluku o (ne)izlasku na izbore doneti kad oni budu raspisani.

„Jer tada vidite konačno stanje. Šta ako Vučić raspiše vanredne predsedničke izbore?“, pita se Živković i dodaje da u Srbiji nije vreme za izbor za vođu opozicije.

Živković podseća da je u konačnoj redakciji Sporazuma sa narodom učestvovao i on i da tada „ova deca nisu bila ni u masi već druga ekipa, (Jelena) Anasonović i ta ekipa“.

„Želim im da prevaziđu ovo stanje u kom se nalaze, da žive u sređenoj državi. Ja sam neko ko im obećava da će se boriti za takvu državu, a ne bežati u demagogiju“, poručio je Živković.

Živković je naveo da, od prvog protesta, „to nije organizovala imaginarna grupa slučajnih porlaznika već su to organizovale političke stranke“.

„Do 13. marta – ko će da govori, šta će biti tema – nije odlučivao nikav Pokret ‘1 od 5 miliona’ nego naše konsultacije ponedeljkom u Starom gradu. Ne vidim nijedan razlog da se stidimo toga“, rekao je Živković.

Đurić: Sporazum sa narodom nije samo sporazum o bojkotu

N1

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije je rekao da nerado učestvuje u „ovakvoj vrsti rasprave“ jer smatra da su namenjene pregrupisavanju podrške unutar opozicionog biračkog tela.

„Sporazum sa narodom nikad nije bio sporazum samo o bojkotu, već i sporazum o zajedničkoj borbi za izborne uslove. Iz ugla naše stranke, Sporazum sa narodom je prestao da postoji onog trenutka kada su neki drugi potpisnici, bez konsultacija sa nama, na predizborni dijalog na Fakultetu političkih nauka došli da bi izašli“, rekao je Đurić.

On ocenjuje da je nelogično bojkot izbora braniti izlaskom na izbore.

„Ovo podgreva sumnju da je cela kampanja bojkota bila neiskrena i zapravo bila namenjena podređivanju opozicionih organizacija jednoj krovnoj“, smatra Đurić.

Dodaje da misli da je u stvari reč o „svojevrsnom spinu koji treba da bude pokrivalica za stvari koje se dešavaju unutar Saveza za Srbiju“.

On podseća da je i Milan Stamatović potpisao Sporazum sa narodom, ali da njega niko ne napada iako ne namerava da bojkotuje izbore.

Đurić navodi i da je Stranka moderne Srbije, iako potpisnica, imala još tada određene primedbe na Sporazum sa narodom.

Vukadin: Kako da im bilo ko veruje ako gaze svoj potpis

N1

Tea Vukadin iz Pokreta „1 od 5 miliona“ je ponovila da će detaljima izaći u javnost za sedam dana i ističe da ako budu izašli na izbore to će biti iz razloga da „oni ne bi ušli na mala vrata neprimetno“.

„Ne radi se o tome da li je to kršenje Sporazuma sa narodom. Ne, mi ga ne kršimo. Želimo da pokažemo da ga oni krše, iz dana u dan“, rekla je Vukadin, naglašavajući da se od bojkota izbora ne odustaje.

Vukadin se pita „kako oni očekuju da im bilo ko veruje u izbornoj kampanji ako gaze svoj potpis“.

Odgovarajući na konstataciju Živkovića da imaju gazdu, Tea Vukadin je rekla: „Mi nismo ničiji, mi smo samo naši i to je jedna velika prednost“.

Vukadin je rekla da umesto da „opozicija bude ujedinjena, rascepana je na froncle već 20 godina“.