Nakon kritika američkog kongresmena, kupovina ruskog oružja pod lupom i u Davosu

Vesti 22. jan 202017:46 > 19:19
REUTERS/Laura Hasani

Posle kritika koje je na račun NATO zbog blagog i popustljivog odnosa prema Srbiji, uputio američki kongresmen Eliot Engel, direktor za bezbednosnu politiku Alijanse Džems Meki odgovara da Srbija ima pravo da sama pravi svoje izbore. Međutim i predsednik Aleksandar Vučić kaže da je jedina zamerka koju je u Davosu čuo od zapadnih lidera - kupovina oružja u Moskvi.

Na panelu o Zapadnom Balkanu u Davosu, više učesnika iz regiona i iz zapadnih zemalja pitalo je predsednika Srbije isto: zašto se naoružava, posebno zašto Srbija kupuje oružje od Rusije.

POVEZANE VESTI

Zbog Chetam hause pravila na zatvorenim diskusijama na Svetskom ekonomskom forumu, Vučić nije mogao da kaže ko je sve postavio to pitanje.

„Rekao sam da mi kupujemo isključivo odbrambena sredstva, da ne kupujemo ni blizu ofanzivna sredstva kao neki drugi. Rekao sam i da smo mogli sebi da priuštimo i s300 i s400, ali da to nismo uradili. Ali i da svakako hoćemo da uvek budemo u situaciji da uvek zaštitimo svoju zemlju, a ne da budemo šaka zobi, kao što smo nekada bili“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Neposredno pred Davos uzbunu je, kada je reč o naoružavanju Srbije iz Rusije, u Vašingtonu podigao kongresmen Eliot Engel, član albanskog kokusa na Kapitol Hilu. Radio Slobodna Evropa imao je uvid u vrlo oštro pismo koje je Engel poslao glavnokomandujućem mornaričkih snaga u Evropi admiralu Fogou, u kome optužuje tog NATO komandanta da je popustljiv prema Beogradu koji, između ostalog, kupuje sofisticirano oružje od Rusije.

„U vašem intervjuu dali ste nekoliko komentara o saradnji NATO snaga sa Srbijom koji ne daju pravu sliku o politici Sjedinjenih Američkih Država i čini se da su u suprotnosti sa izveštajem Kongresa koji je izdalo Ministarstvo odbrane SAD“, naveo je Eliot Engel, kongresmen SAD.

Međutim, direktor za bezbednosnu politiku Alijanse Džems Meki odgovara u intervjuu za N1 da Srbija ima pravo da sama pravi svoje izbore.

„Ne mogu da pričam u ime kongresmena Engela, ali mogu da pričam u ime NATO-a. Sa tačke gledišta NATO-a, ne postoji nikakva kontradikcija u tome što Srbija želi da ima dobre odnose sa NATO-om i dobre odnose sa Rusijom. To je izbor Srbije kao nezavisne zemlje. Kao što sam rekao, verujemo da svaka zemlja treba da ima pravo da donese taj izbor. Srbija mora da razmotri troškove i koristi svake saradnje i svakog odnosa koji ima, ali ona je nezavisna zemlja, i NATO ne može da joj kaže s kim treba ili ne treba da ima odnose“, dodao je.

Kako za N1 kaže Meki, NATO je zadovoljan individualnim partnerstvom koje je potpisala Srbija i na osnovu koga je planirano više zajedničkih vežbi, kao i zajednička izrada planova u slučaju vanrednih situacija.