Vučić o susretu sa O'Brajanom: SAD spremne da čuju koji su zahtevi Srbije

Vesti 22. jan 202008:45 > 08:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/Instagram/BuducnostSrbijeAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iz razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom shvatio da on dobro razume poziciju Srbije i da su SAD spremne da čuju koji su njeni zahtevi i problemi.

Mislim da smo otvorili vrata da razgovaramo sa našim američkim prijateljima drugačije nego ranije, rekao je Vučić u uključenju iz Davoasa za RTS.

On je konstatovao da je Trampov saradnik, sa kojim je razgovarao na marginama Svetskog ekonomskog foruma, pristojan čovek koji hoće sa sasluša i one koji dolaze oz malih država.

„Ogromno neznanje u domaćoj javnosti“

Govoreći o reakcijama u Srbiji zbog otvaranja Lufthanzine avionske linije Beograd – Priština, Vučić je ocenio da se tu vidi „ogromno neznanje u domaćoj javnosti“, pogotovo kod onih koji pitaju zašto ne leti Er Srbija.

POVEZANE VESTI

Kako je objasnio, Beograd se borio i tražio da ne leti domaći avioprevoznik, jer bi to komplikovalo procedure i zahtevalo sklapanje novih sporazuma i da je zato bilo „mnogo lakše preko Lufthanze i Kfora kao posrednika“.

Vučić je, upitan o formiranju nove kosovske vlade i nastavku pregovora, naglasio da je puno bolje kada se razgovara i pregovara, nego da bilo kakvih razgovora nema.

Prema njegovom mišljenju, važno je što su se predsatvnici Srpske liste držali jedinstveno i složno i što im je, pored bezbednosti, ključni zahtev ukidanje prištinskih taksi, što bi značilo bolji život za Srbe na Kosovu, ali i značajan ekonomski rezultat Srbije.

„Nemam zakazan susret sa Đukanovićem“

Vučić je rekao i da nema zakazan sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim će se sresti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, ali da će pomenuti Zakon o slobodi veroispovesti ako se ukaže prilika za to.

„Nemama zakazan susret, ali ako se ukaže prilika ja ću da učinim nešto da se to pomene“, rekao je Vučić.

On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom da su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne.

„Sit pridika zbog saradnje sa Kinom i Rusijom“

Odgovarajući na zemerke nekih zapadnih zemalja zbog saradnje sa Kinom i Rusijom, Vučić je poručio da je „sit pridika“ o tome.

Trgovinska razmena Srbije sa Kinom je 70-80-100 puta manja od tih zapadnih zemalja koje nam drže pridike. Isto je i sa Rusijom, ukazao je on, poručujući da će saradnja sa te dve države biti i poboljšavana, „jer mi imamo svoju politiku, svoju zemlju i svoj narod“.

„Važni susreti u Davosu“

Vučić je rekao i da je Srbija jedina zemlja Jugositočne Evrope koja je svih šest godina bila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je rekao, delegacija Srbije je imala prethodnih dana važne susrete sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ljudima iz najbližeg okruženja predsednika SAD Donalda Trampa, premijerima, ministrima i velikom biznis zajednicom.

On je rekao i da je bilo razgovora o odnosima Beograda i Prištine, kao i o važnim regionalnim odnosima.