Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa

Vesti 21. jan 202022:57 > 23:06
Podeli:
Izvor: Printscreen

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić ocenio je da je snižavanje izbornog cenzusa loše iz više razloga i da je u interesu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Taj zakon je u interesu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, evroparlamentarci su protiv toga, nije održana javna rasprava i nisu uključeni stručnjaci. Zakon je šarena laža, da ne bismo govorili koliko nas je SNS zadužila 10 milijardi evra, o ‘švercu oružja’ u koje je umešan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Jovanjici…“, rekao je Milojičić tokom gostovanja na RTS. 

On je ocenio da je bojkot izbora povlačenje i dodao DS treba da izađe iz Saveza za Srbiju, za koji je rekao da je „anitevropski“, i formira savez sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i drugim poltičkim organizacijama koje baštine evropske ideje.

Komentarišući izjave predsednika Dveri Boška Obradovića o počasnom predsedniku DS Dragoljubu Mićunoviću, Milojičić je rekao da je sraman čin da Obradović napadne čoveka koji se suprotstavio Josipu Brozu Titu i Slobodanu Miloševiću, a da se bori i danas.

PROČITAJTE I:

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura izjavila je da ta stranka pozdravlja sniženje izbornog cenzusa jer ta odluka, kako je ocenila, oslikava potrebu društva. 

„Od 2000. godine do danas došlo do je usitanjvanja političke scene u Srbiji, a način na koji se biraju narodni poslanici ne poštuje volju glasača“, kazala je ona. 

Ocenila je da će niži cenzus olakšati učešće u vlasti svim političkim subjektima na lokalu, za šta, kako je navela, postoji očigledna potreba u društvu. 

Govoreći o najavi Udruženja „Jedan od pet miliona“ da će izaći na izbore ukoliko SMS i Nova stranka za sedam dana ne proglase bojkot izbora, Macura je istakla da je to napad „omladine Saveza za Srbiju“, potvrdila da njena stranka izlazi na izbore i pozvala to Udruženje da se ohrabri i učini isto. 

„Plašim se da će stranke koje bojkotuju izbore biti u fazi nestajanja nakon bojkotovanih izbora“, ocenila je ona i dodala je da će predstojeći parlamentarni i lokalni izbori olakšati borbu na narednim predsedničkim izborima.

Poslanik Pokreta socijalista u Skupštini Srbije Đorđe Komlenski izjavio je da niži cenzus znači da će PS na lokalu ponovo izaći samostalno. 

„Na republičkom nivou nema nikakve posebne promene i izaći ćemo na listi Srpske napredne stranke“, rekao je on.

Ocenio je da niži cenzus podiže vrednost glasova građana koji će izaći na izbore.