Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike

Vesti 21. jan 202020:40 > 20:49
N1

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Srbiji za ovu godinu, za čije je sprovođenje u lokalnim samoupravama predviđeno 650 miliona dinara (oko 5,5 miliona evra) bespovratnih sredstava.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje mera za ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Na osnovu ove uredbe, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisaće javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2020. godinu. 

Pravo učešća imaće sve opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa ciljevima i namenama ovog poziva. 

Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivalja poziva u Službenom glasniku Srbije.