Sukob DS i Obradovića – polemika o bojkotu prerasla u polemiku o izlasku iz SZS

Vesti 21. jan 202019:17 > 19:41
N1

Ko ruši odluku o bojkotu izbora u Savezu za Srbiju? U toku je drugo poluvreme rasprave Dragoljub Mićunović - Boško Obradović. Posle teških reči i optužbi lidera Dveri za saradnju sa Vučićem, politički veteran Dragoljub Mićunović najavljuje da će predložiti da Demokratska stranka napusti Savez za Srbiju. Dragan Đilas poziva na smirivanje strasti.

Posle izjave da je bojkot put u propast, nekadašnji predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović poziva i na konkretne odluke. Veruje da je došao trenutak da ta stranka preispita ostanak u Savezu za Srbiju.

„O tome će se sigurno raspravljati na stranačkim organima. Ja sam, naravno, za to da demokrate izađu. Nisam bio ni za to da u Savez ulaze“, rekao je Mićunović.

Lider Dveri Boško Obradović, koji je prethodno na Tviteru teško napao Mićunovića, još jednom ponavlja za N1 da pometnju u Savezu za Srbiju jedino pravi „otcepljeno krilo Demokratske stranke“, koje predvodi bivši predsednik DS-a Dragan Šutanovac, a u kome je i Dragoljub Mićinović, zajedno sa Balšom Božovićem.

POVEZANE VESTI:

„To je potpuno legitimno pravo na drugačije mišljenje. Ali, onda bi Dragoljub Mićunović, Dragan Šutanovac i Balša Božović i drugi trebalo da izađu iz Demokratske stranke i naprave neku svoju političku organizaciju i da se izmere na tim izborima na koje tako žarko žele da izađu. Mislim da je svima već jasno da oni imaju neku vrstu sporazuma o saradnji sa Vučićevim režimom. Nema prosto drugog objašnjenja kako Balša Božović može da dobije intervju za Kuris ili Dragan Šutanovac da se pojavi na režimskoj televiziji O2 gde inače niko drugi iz opozicije ne može da gostuje. Dakle, ono što oni rade očigledno odgovara vladajućem režimu“, rekao je lider Dveri Boško Obradović. 

Bošku Obradoviću odgovara Nataša Vučković. Nećemo dozvoliti lideru Dveri da kadrira u DS, kaže poslanica Demokrata za N1.

„Meni se čini da je rešenje da DS redefiniše svoj način delovanja u Savezu za Srbiju. Nama je svima DS na srcu i svi želimo da ona bude jaka, jača i da ima mnogo veći uticaj na politički život u Srbiji. Ono što se nama svima čini jeste da je učešćem u Savezu za Srbiju u značajnoj meri DS izgubila svoj identitet i da je izgubila uopšte jedno svoje operativno delovanje koje je kao stranka imala“, kaže Nataša Vučković.

Njoj kao da je odmah potom upućen Tvit u kome zamenik predsednika stranke Saša Paunović kaže da o DS govore članovi stranke koji predstavljaju sami sebe. Sa Paunovićem, zatim, ulazi u polemiku Balša Božović. Još pre toga, predsednik Stranke slobode i pravde, i predsedavajući Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, pozvao je na „smirivanje strasti“, podsetivši ko je zajednički protivnik.

„Zbog svih koji su danas obespravljeni i poniženi, zbog svih koji odlaze iz Srbije, zbog svih koji ostaju i ne predaju se, preklinjem sve članove rukovodstava svih stranaka članica SZS, kao i svih drugih opozicionih stranaka i pokreta da se zaustave. Da prestanu da napadaju jedni druge, da dovode u pitanje odluke koje smo doneli, da počnu da poštuju tudje stavove i da se uzdrže od toga da svojim izjavama idu naruku Vučiću“, rekao je Đilas.

Poslanik u Narodnoj skupštini, Đorđe Vukadinović, kaže da mu nije drago kada vidi podele u bilo kojoj opozicionoj grupaciji. Međutim, ne prihvata stav da je izdajnik ko nije za bojkot.

„Ja bih voleo da smo se mi kao opozicija dogovorili o zajedničkom nastupu i da neko nije zakovao devet meseci pre izbora da je bojkot jedino rešenje. I da pritom ne bude da oni koji misle drugačije i hoće da izađu, da za njih ne kažu – ko drukčije kaže taj kleveće i laže“, smatra poslanik Đorđe Vukadinović.

Vukadinović zaključuje da je odluka o bojkotu izbora taktička procena koja je legitimna, ali nije sveto pismo niti deli opoziciju da dva dela.