Vučić u Davosu: Nisam dobio direktne odgovore na pitanja o članstvu u EU

Vesti 21. jan 202019:18 > 19:33
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da u Davosu od evropskih lidera nije dobio direktne odgovore na pitanje da li će Srbiji dati mogućnost članstva u EU ako kompromisnim putem reši problem Kosova. Vučič očekuje i da uskoro u Beograd dođe specijalni izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Ekonomija odlično, politika – onako. Tako bi se za Srbiji mogao sumirati drugi dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Predsednik Srbije kaže da je na panelima u okviru foruma srpska ekonomija dobila sve pohvale, da su zamerke se bile vezane za nabavku oružja, a da se na pitanje kad će Srbiji biti data mogućnosti za članstvo EU –  nije moglo čuti ni da, ni ne.

„Daj te recite nam šta ja vaša odluka, čak i ako rešimo kompromisnim putem nekako problem Kosova i Metohije, da li ćete nam dati mogućnost ulaska u EU ili ne. To su bila moja pitanja za njih, to je sve“, rekao je Vučić. 

POVEZANE VESTI

Na novinarsko pitanje šta su mu rekli, on je odgovorio da o sadržaju razgovora ne može da govori, ali je napomenuo da nije dobio direktan odgovor.

Sa predstavcima Amerike, razgovaralo se, kaže predsednik, sa dosta razumevanja – naročito sa savetnikom predsednika SAD za bezbenost Robertom o Brajanom, a Vučic kaže i da uskoro očekuje posetu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela. Na jednom od panela susreo se i sa kosovskim predsednikom.

„Imali smo neformalni skup na kome je bio i Tači . Tači je govorio kako neki iz EU nisu pozdravili dogovor Beograd i i Prištine, i da li je to zato što su tome učestovali Amerikanci. Nismo imali neku vrstu bliskog susreta jer smo govorili o različitim temema. Ja sam govorio o problemima koje Srbija ima u celom regionu, a Tači o viznoj liberalizaciji, ali eto, to je opšta stvar da ne bi krstio ta pravila“, istakao je Vučić.

Pravila četam haus nisu dozvolila predsedniku da otkriva više detalja, ali kaže da se nada da će nova vlada u Prištini ukinuti takse kako bi bio nastavljen dijalog.