Slučaj Žandarmi: Apelacioni sud odbio sve žalbe, potvrdio prvostepenu presudu

Vesti 20. jan 202020:36 > 20:40
N1

Apelacioni sud u Beogradu je 19. decembra 2019. godine odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu, u ponovljenom postupku, u slučaju sedmorice žandarma niškog odreda, osuđenih zbog toga što su, kako je utvrđeno, pretukli braću sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014.

Apelacioni sud je kao neosnovane ocenio navode iz žalbe odbrane  – da su okrivljeni prvo napadnuti i vređani od strane četiri civila koja po verbalnim upozorenjima policijskih službenika nisu postupila, pa da su, zatim, pozvali u pomoć kolege. Apelacioni sud je odbacio i navode žalbe branilaca da vojni policajci koji su bili sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim nisu bili na dužnosti, navodeći da je nesumnjivo utvrđeno da su „određeni na zadatak“.

Podnosioci žalbe bili su Viši javni tužilac u Beogradu i branioci okrivljenih.

Podsetimo, presudom 17. aprila 2019. godine, u ponovljenom postupku, sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije, optuženi da su pretukli braću sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014, proglašeni su krivim i osuđeni na uslovne kazne od po 8 meseci, s rokom provere od tri godine. Kazne su time bile povećane u odnosu na prethodni postupak.

Osuđeni su, podsetimo, Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević.

Kako stoji u saopštenju Apelacionog suda, žalbom branilaca okrivljenih ponavljaju se navodi odbrane okrivljenih iz prvostepenog postupka, da su u stvari oni napadnuti i vređani od strane četiri civila koja po verbalnim upozorenjima policijskih službenika nisu postupili, zbog čega su, kako to okrivljeni tvrde, preko radio veze uputili poziv za pomoć svojim kolegama.

Apelacioni sud je ove navode ocenio kao neosnovane, „imajući u vidu sadržinu dokaza, detaljno navedenih u obrazloženju prvostepene presude i date razloge prvostepenog suda“.

Po nalaženju Apelacionog suda u decembru, na ovu presudu, suprotno navodima žalbe branilaca okrivljenih, navodi se da je prvostepena presuda potpuno jasna i razumljiva, dok su „u obrazloženju o svim odlučnim činjenicama dati jasni razlozi kako navodima u izreci, tako i činjenicama koje proizlaze iz spisa predmeta“.

„Tokom postupka prvostepeni sud je na pretresu reprodukovao audio zapis govornog saobraćaja sa digitalnog radio sistema od 28. septembra 2014. godine i utvrdio da se na navedenom audio zapisu ne nalazi komunikacija na koju je ukazao svedok P.Ć. u svom iskazu, odnosno da je prilikom kritičnog događaja uputio poziv u pomoć. Takođe, uvidom u izveštaj o upotrebi sredstava prinude MUP RS, zatim sadržine video zapisa televizije „N1“, sadržinu kazivanja svedoka i zatim nalaz i mišljenje sudskog veštaka medicinske struke u postupku je nesumnjivo utvrđeno da je kritičnom prilikom ostvaren kontakt sa telom oštećenih, a prihvatajući pravilno iskaze oštećenih, prvostepeni sud je nesumnjivo utvrdio i koji od okrivljenih je kritičnom prilikom zadao udarce i to kako uz pomoć službenih palica, tako i fizičke sile. Iz napred navedenih razloga neosnovano se izjavljenim žalbama tvrdi da prvostepeni sud nije naveo dokaze iz kojih je utvrdio radnje okrivljenih, odnosno koje povrede je oštećenima naneo svaki od okrivljenih“, navodi se.

Apelacioni sud je odbacio navode žalbe da vojni policajci koji su bili sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim nisu bili na zadatku tj. vojnoj dužnosti, navodeći da je nesumnjivo utvrđeno da su određeni na zadatak i da su vršili službu.

„U vezi sa navodima žalbe da oštećeni S.S. i S.J. u vreme i na mestu kritičnog događaja nisu bili na vojnoj službi niti sa vojnim zadatkom, Apelacioni sud nalazi da je uvidom u plan agnažovanja prethodnice obezbeđenja predsednika Vlade RS u periodu od 22. do 28. septembra 2014. godine, odobrenog od rukovodioca obezbeđenja predsednika Vlade, nesumnjivo utvrđeno da su 28. septembra 2014. godine po napred navedenom Planu ovi oštećeni, kao i svedok D.K, određeni na zadatak prethodnica obezbeđenja predsednika Vlade RS, te da su kao vojna lica vršila službu“, navode iz suda.

Inače, interesantno je da je presuda u ponovljenom postupku, 17. aprila 2019, saopštena samo sat vremena nakon što su svi preostali izneli završne reči.

Podsetimo, i na prvu presudu. Naime, Viši sud u Beogradu osudio je žandarme krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, odnosno zbog prebijanja braće predsednika Srbije i tada gradonačelnika Beograda a sada ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu žandarmima, a sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.