UZUZ: Najava o eksternoj kontroli samo izgovor za dalju politizaciju pravosuđa

Vesti 20. jan. 202017:14 > 17:21
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) ocenilo je da najava iz Ministarstva pravde o potrebi za eksternom kontrolom predstavlja samo izgovor za dalju politizaciju pravosuđa.

POVEZANE VESTI

 Ovo udruženje je saopštilo da je izvršna vlast „najodgovornija za razaranje pravosudne vlasti, a sada bi želela da izvrši potpuno stavljanje pod kontrolu pravosuđa“.

„Izbor tužilaca i sudija potrebno je vršiti na osnovu uspeha na fakultetima, rezultata postignutog u prethodnom periodu rada i drugim preciznim kriterijumima koji će suziti mogućnost da bilo ko izbor na pravosudne funkcije vrši prema sopstvenom kapricu i samovolji“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik udruženja Savo Manojlović.

Podsetimo, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali „neodgovorna grana vlasti“ i „zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi“. Naveo je primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

Predsednik Aleksandar Vučić negirao je da želi kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji i dodao da to „izmišljaju oni koji ne znaju šta drugo da izmisle“.