Joksimović: Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 uskoro će biti poslata EK

Vesti 20. jan 202014:39 > 14:45
Tanjug/Rade Prelić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Holandije Hilesom Bešor Pluhom i poručila da bi u rasprave o novoj metodologiji budućeg prijema u Evropsku uniju trebalo da budu uključene i države kandidati i potencijalni kandidati.

Joksimović je naglasila da će Srbija nastaviti da dosledno sprovodi reforme i da trenutno ima spremne četiri pregovaračke pozicije o slobodi kretanja radnika, poslovnom nastanjivanju i slobodi pružanja usluga, transportu i transevropskoj mreži.

Ona je najavila i da će pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene uskoro biti poslata Evropskoj komisiji, dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

„Srbija je jedina država na koju je, pre nekoliko godina, primenjena nova metodologija EU, a koja je značila da Poglavlja 23 i 24 o vladavini prava moraju biti otvorena među prvima“, ukazala je Joksimović i naglasila da je Srbija jedina država koja je tokom pregovora o članstvu bila u obavezi da u okviru Poglavlja 23 sačini poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina.

Pluh je naglasio da će Holandija, sledeći strog i pravičan model po kome napredak u procesu pristupanja svake države kandidata zavisi od ispunjavanja kriterijuma, nastaviti da podržava proces evrointegracija Srbije i da je ta tema u fokusu interesovanja holandskog parlamenta.

„Reformama u vladavini prava i ekonomiji Holandija pridaje poseban značaj. Njih bi trebalo pojačati, jer posebno doprinose kvalitetu života građana“, rekao je Pluh.

Joksimović i Pluh su konstatovali da su bilateralni odnosi na visokom nivou, saopštilo je Minitarstvo za evropske integracije.