Oko 140 doktora nauka zatražilo od RTS-a da izveštava objektivno o aktuelnostima

Vesti 20. jan 202014:13 > 14:16
N1

Grupa od skoro 140 doktora nauka zatražila je od Radio-televiziji Srbije (RTS) da istinito, objektivno i profesionalno izveštava o svim aktuelnim pitanjima i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi.

Navodeći da su svesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju nameru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahteva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

„Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ‘Đilasovih miliona“’i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“, stoji u zahtevu.

Potpisnici objašnjavaju da pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumevaju da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljni prikazi dokumenata koji potkrepljuju njihove stavove.

„Kao konkretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa“, ističe se u zahtevu.

Zahtev su potpisali, između ostalih, profesori Unverziteta u Beogradu Dubravka Stojanović, Danica Popović, Snježana Milivojević, Milen Dragićević-Šešić, Jovo Bakić, Janko Baljak, Goran Marković.

Najavljeno je da će zahtev RTS biti predat u sredu, 22. januara, kada će ispred zgrade RTS biti održana konferencija za novinare.

Ko su potpisnici pogledajte u dokumentu ispod: