Vučić: Ne zanima me da imam kontrolu nad sudijama i tužiocima

Vesti 20. jan 202013:39 > 20:15
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da želi kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji i dodao da to "izmišljaju oni koji ne znaju šta drugo da izmisle".

POVEZANE VESTI

„Ne zanima me da imam kontrolu nad sudijama i tužiocima! To izmišljaju oni koji ne znaju šta drugo da izmisle. Jedino što mene interesuje je da narkodileri i ubice konačno završe iza rešetaka“, rekao je Vučić za portal Informera.

Vučić je to izjavio pre puta u Davos, gde će učestvovati na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu i gde će imati više bilateralnih susreta sa međunarodnim zvaničnicima i privrednicima.

Nešto kasnije, po dolasku u Davos, Vučić je govoreći za TV Pink, ponovo kritikovao pravosudje u Srbiji.

Pozvao je „sve te divne sudije“ da „prekinu da štite Ustav od njega“, jer, kako je rekao, on „nema nameru da ga ruši“.

Vučić je pozvao sudije da se „malo bave time šta oni mogu da urade, a ne samo policija u krivičnom progonu najopasnijih mafijaša u Srbiji, ubica i narko-dilera“.

Povodom izjave u nedelju državnog sekretara Ministarstva pravde, Radomira Ilića, o potrebi ustavnog uvodjenja „eksterne kontrole“ sudija i tužilaca kao u Francuskoj, gde ih postavlja predsednik, Vučić je u Davosu rekao da „niti postoji takva inicijativa, niti je to njegova želja“.

Vučić je ocenio da su „narko-dileri neretko na slobodi i malo se toga preduzima iz pravosudnih organa i tužilaštva jer je pravosudje i dalje neefikasno, tužilaštvo još manje efikasno“.

On je rekao da neće „odustati od borbe protiv narko dilera i ubica i da ga neće u tome sprečiti (Miodrag) Majić, (Dragan) Đilas, Boško Obradović, niti iko drugi“, dodajući da takvi ne smeju „ni da pisnu o Filipu Koraću“.

Obraćajući se sudiji Apelacionog suda u Beogradu, Vučić je pitao: „Šta si ti sve Majiću uradio od puštanja na slobodu Gnjilanske grupe do političkog lupetanja na svakom mogućem mestu svaki dan i jel te pomerio neko? Nije!“.

„Samo mi objasnite kako je moguće da onoliki koji su ubijali Srbe na Kosovu budu oslobodjeni, i kako ove ubice i narko-dilere ne gonite, samo mi to objasnite!“, rekao je još Vučić.