Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće otkriveno prisustvo arsena

Vesti 18. jan. 202016:42 > 19:19
Podeli:
Izvor: N1

Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće nedaleko od Kopaonika, otkriveno je prisustvo arsena, a prema analizama Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu iz oktobra, čak sedam puta više od dozvoljene granice. JKP "Rasina" iz Brusa je u decembru doneo odluku da voda nije za piće. Kako je za N1 rečeno u JKP "Rasina", još u julu je u Brzeću otkriveno prisustvo arsena, ali na drugom, napuštenom izvorištu. Ali, analiza je pokazala prisustvo arsena i na izvorištu Bela reka.

Zavod za javno zdravlje iz Kruševca je četiri meseca pre nego što je JKP „Rasina“ iz Brusa objavilo rezultate da u izvorištu u Brzeću ima arsena, i proglasio ga neispravnim za piće, uradio analizu vode. Tada je utvrđeno da je koncentracija arsena četiri puta veća od dozvoljenog, a analiza iz oktobra je pokazala da ga je bilo i sedam puta više.

„Zavod za javno zdravlje iz Kruševca na zahtev JKP „Rasina“ u julu je izvršio analizu vode na tri punkta. Na izvorištu Bela reka pronađena je koncentracija arsena 0,042 miligrama. U oktobru je na izvorištu izmereno 0.072 miligrama arsena po litru“, kažu iz kruševačkog zavoda.

Ivan Jeličić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Rasina“ iz Brusa, tvrdi da povišen nivo arsena u julu nije nađen u vodi za piće, već u potencijalnom izvorištu, koje se ne koristi.

Izvor : N1

„U vodovodu koji se koristi ne, ali u potencijalnom novom izvorištu koje se nalazi u blizini postojećeg se utvrdilo da postoji arsen i odustali smo odmah da te izvore koji su mogli da se uključe u postojeće, odustali smo da na taj način pojačamo količinu vode“, rekao je Jeličić.

Ali prema rečima Ljubomira Cvetkovića iz hotela „Ozon“, zatvaranje izvorišta je najviše je pogodilo hotelijere u Brzeću. On kaže da su istakli da voda nije za piće, i da imaju prečiščivaće, ali napominje da je čudan momenat objavljivanja informacije.

„Iznenadilo me momenat objavljivanja. Kad i zašto? Ovo je špic sezone, a već u februaru očekujemo puno gostiju. Ne znam kako će se ovo odraziti. Sumnjam na, ne mogu reću sabotažu, ali vezivanje pojedinih ljudi iz ovog mesta za afere je neprikladno i neprimereno“, rekao je Cvetković.

Zbog zatvaranje izvorišta, u Brzeću se nalaze cisterne sa pijaćom vodom. Veći broj domaćinstava poseduje sopstvene izvore, pa su cistern najčešće smeštene u delu gde se nalaze apartmani i hoteli.