Vučićeva kategorizacija krivičnih dela – od "pa šta" do "kao ne znam šta"

Vesti 18. jan 202016:35 > 16:42
Izvor: N1

Kako predstavnici vlasti reaguju i komentarišu velike afere, poput uloge oca ministra policije u slučaju "Krušik" ili nelogičnostima u vezi sa proizvodnjom droge u kompaniji "Jovanjica"? Novinari koji mesecima prate razvoj događaja u vezi sa navedenim slučajevima smatraju da vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, pribegava relativizaciji, skretanju pažnje javnosti i pritiscima na borce protiv korupcije.

Činjenicu da otac ministra policije posluje sa privatnom firmom koja po povlašćenim cenama kupuje oružje od državne fabrike, predsednik Srbije komentarisao je kratkim „pa šta“.

Budući da tužilaštvo zasad nije reagovalo, a samim tim ni preciziralo potencijalno kršenje zakona, predsednik Srbije relativizovao je sva krivična dela na koja bi slučaj mogao da ukaže. Počeo je od sukoba interesa.  

„E, sukob interesa. Pogledajte, dragi prijatelji, pogledajte narode šta se svaki put dogodi. Uvek vam pričaju o velikom kriminalu, uvek. I uvek kad ih isterate na čistac da nemaju ništa, uvek dođu do toga da kažu – a je li to sukob interesa“, kazao je predsednik 15. novambra prošle godine odgovarajući na pitanje o umešanosti oca ministra policije u aferu Krušik.  

Nakon što je zbog sumnji u malverzacije prilikom trgovine oružjem podneta krivična prijava protiv čelnih ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova za konkretna krivična dela – trgovinu uticajem, zloupotrebu službenog položaja i udruživanja radi vršenja krivičnih dela, predsednikova reakcija bila je slična. Navedene zloupotrebe, po Vučićevoj gradaciji, manja su krivična dela.

„Vi ste pričali o tome kao najvećem kriminalu, vi ste mi pričali kao da je to ne znam kakvo izvršenje krivičnog dela. A na kraju smo došli do trgovine uticajem“, kazao je u petak predsednik gostujući na jednoj televiziji.  

Kada je policija zaplenila preko četiri tone marihuane na plantaži koja je primala državne subvencije i koju su redovno posećivali visokopozicionirani pojedinci iz vlasti, Ministarstvo unutrašnjih poslova akcijom se nije javno pohvalilo.

Nakon što je slučaj procureo u medije, a pojedini opozicioni političari slučaj povezali sa porodicom predsednika Vučića, inspektor koji je vodio akciju najpre je izveden na poligraf, a zatim i pred policijske kamere da demantuje ulogu Andreja Vučića u proizvodnji droge.

„Usred te afere, on je predmet istrage, njega izvode. Meni je taj snimak izgledao kao kada smo gledali ljude koje su teroristi, pa otmu nekog i onda ga dovedu da u neku kameru ispriča prijateljima i rođacima ‘u redu sam, ne brinite, sve je u redu'“, rekao je za N1 novinar BIRN-a Slobodan Georgiev.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić ukazuje na, kako kaže, već ustaljenu praksu da predsednik države ocenjuje ko je kriminalac, a ko nije. Sudeći po reakcijama vrha vlasti na pomenute afere, kaže, ne deluje mu da država želi ozbiljno da istraži bilo šta od sumnjivih dela.

„Ono što ja vidim i što mene plaši je da oni pokušavaju da je zataškaju, da ukazuju na one koji ukazuju da je bilo korupcije, a brane one koji se sumnjiče za korupciju. To je suština njihovog propagandnog delovanja, ne vidim da bilo šta konkretno rade da bi sprečili eventualnu korupciju“, smatra Cvijić.

U Vučićevim kvalifikacijama krivičnih dela, Cvijić pronalazi redovan feler – kad god je predsednik nekoga označavao kriminalcem, njegova ocena pokazala se netačnom. Za one koje, pak, brani, dokazi se samo gomilaju.