Radna grupa Vlade Srbije: Strategija za zaštitu dece od nasilja u februaru

Vesti 17. jan. 202019:32 > 19:44
Podeli:
Izvor: Ilustracija / N1

U Vladi Srbije je održan prvi sastanak Radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, na kojem je potvrđeno da će Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja biti usvojena tokom februara.

Na sastanku, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, dogovoreno je unapređenje Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koji propisuje postpuanje škola u slučajevima nasilja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku su učestvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predstavnici drugih ministarstava, kao i predstavnici UNICEF, Fondacije „Tijana Jurić“, Foruma beogradskih gimnazija, Udruženja „Drug nije meta“. 

Navodi se da su članovi Radne grupe prihvatili predlog premijerke da u radu tog tela učestvuju i organizacije direktora škola, kako zbog važnosti svoje uloge i odgovornosti koju nose, tako i zbog boljeg uvida u realno stanje u školama. 

Dodaje se da je na sastanku dogovoren je razvoj inovativnih metoda, uključujući aplikacije za prevenciju, zaštitu i prijavljivanje nasilja.