Odbranimo reke: Netačne tvrdnje Vučića da bi MHE smanjile zagađenost vazduha

Vesti 17. jan 202015:27 > 15:38
N1

Pokret Odbranimo reke Stare planine ocenio je da su netačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se izgradnjom mini hidroelektrana smanjila zagađenost vazduha u Srbiji.

„Aleksandar Vučić svojim poslednjim izjavama pokušava da zavadi vazduh i vodu da bi sklonio fokus sa svog neodgovornog nedelanja kad su ekološke i životno važne teme u pitanju“, navodi se u saopštenju tog pokreta. 

PROČITAJTE I:

Ukazano je da bi izgradnjom svih planiranih minihidroelektrana Srbija dobila svega dva do tri odsto elektične energije od kupnih godišnjih potreba i da bi većina električne energije iz tih malih hidroelektrana bila proizvedena u proleće, kada je zagađenje vazduha najmanje.

„U zimu, kada je zagađenje na maksimumu, doprinos svih minihidroelektana u proizvodnji elektične energije bi bio manji od jedan odsto, a kako su termoelektrane samo deo zagađivača vazduha, to bi se ukupno zagađenje smanjilo najviše za nekoliko promila. Dobrinos čistijem vazduhu bi bio zanemarljiv, a sve planinske reke i priroda oko njih bi bile sravnjene sa zemljom“, smatra Pokret Odbranimo reke Stare planine.