Vučić: Saradnja s japanskom agencijom oko odsumporavanja u elektranama

Vesti 17. jan. 202009:36 > 09:40
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija napravila dogovor sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju "Džajka" kako bi se vršilo odsumporavanje u termoelektranama i dodao da će to "dramatično" rešavanju problema zagadjenja vazduha u zemlji.

„Važno je da svuda radimo odsumporavanje. Da idemo na zelenu energiju. Sumpor-dioksid je najveći problem i sada gledamo kako da rešimo te probleme“, rekao je Vučić u gostovanju na TV Prva.

POVEZANE VESTI

Ocenio je da je zagađenje realni problem, ali da ipak postoji i kampanja u kojoj učestvuje javnost, a naročito mediji.

„Postoji realni problem i nije za zanemarivanje. Ali, juče smo imali isti broj tih čestica (PM 2.5 i PM 10) kao Milano u Italiji, koji je jedan od najrazvijenijih gradova u toj zemlji“, istakao je on.

Vučić je ponovio da je za zagađenje odgovoran standard građana i povećan saobraćaj sa „euro 3“ i „euro 4“ motorima.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je država produžila ugovor o uvozu automobila sa takvim motorima, Vučić je rekao da ne zna, da bi trebalo da bude zabranjeno, ali da automobili neće biti oduzimani.

Ponovio je da postoji „kampanja“ protiv mini-hidroelektrana i rekao da je su one jedan od dva izvora zelene energije.

Govoreći o aplikaciji koja se bavi merenjem kvaliteta vazduha „AirVisual“, Vučić je kazao da ona u Hrvatskoj kvalitet meri u nezagađenim područjima, a u Srbiji u zagađenim.

„Moja deca žive u najzagađenijiem delu Srbije i Beograda, u Novom Beogradu. Situacija je bila gora kada sam ja bio dete“, dodao je on.