SBB: Država nam na neregularan način zabranjuje postavljanje kablovske mreže

Vesti 16. jan 202012:53 > 13:03
Promo

Građani Srbije nemaju pravo da biraju slobodno šta će od programa da gledaju i preko kog kablovskog operatora, jer je vlast u Srbiji očigledno donela odluku da zabrani postavljanje SBB mreže, navodi SBB u saopštenju.

Kako navode, i pored činjenice da su upozoravali javnost da im se zabranjuje da pristupe korisnicima u mnogobrojnim gradovima od Subotice do opštine Gornji Milanovac, u kojima su predsednici lokalne samouprave iz Srpske napredne stranke, opstrukciji su izloženi i u Beogradu.  

„U naselju Borča i pored pisanog odobrenja stambenih zajednica da žele kablovski program u ponudi SBB-a, protivzakonito i bez ikakve nadležnosti Komunalna inspekcija Palilule izdaje nalog SBB-u da se već postavljena oprema u zgradama demontira. Da će kompanija SBB biti izložena neosnovanim napadima bilo je jasno još u novembru, kada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić izmislio da je ulice u Borči raskopala i u blatu ostavila ekipa SBB-a“.  

Dodaje se da se i JKP „Zelenilo“ koje je do skora izdavalo saglasnost po propisima koje uređuje zakon, iznenada stavlja u poziciju tumača propisa iz oblasti planiranja i izgradnje za koje nisu nadležni, pokušavajući da onemoguće SBB-u da obavlja delatnost elektronskih komunikacionih mreža i usluga.  

„Upozoravamo sve nadležne organe da ovakav tretman prema jednom od najvećih investitora nije zabeležen ni u jednoj od zemalja u kojima poslujemo i da je jasno da se ovim neregularnim zabranama SBB-u onemogućava slobodan rad. Kako je moguće da u mestima gde je prvo mrežu postavio Telekom ne postoji mogućnost da to učini i SBB ako je tržište slobodno? Više je nego očigledno da se država ponovo stavlja u zaštitu drugog operatora omogućavajući Telekomu da u pojedinim mestima, poput Borče, imaju monopol. Kompanija SBB će zbog progona kome je izložena i zbog neravnopravnog tretmana podneti tužbe pred domaćim i međunarodnim sudovima“.

SBB je deo United Grupe u okviru koje posluje i N1.