Prijava protiv Vremena, redakcija kaže – kontrola štete koju su učinili tabloidi

Vesti 16. jan 202011:32 > 14:52
Logo

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nedeljnika "Vreme" zbog toga što je u tekstu "Zlo vreba sa kioska", objavljenom 16. januara, prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima.

POVEZANE VESTI

 Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin „Vreme“ iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika, navodi Ministarstvo kulture i informisanja.

Dodaje se da je „Vreme“ time prekršilo zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće da reaguje u skladu sa svojim nadležnostima svaki put kada dođe do kršenja medijskih zakona i slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti i ličnog integriteta maloletnih lica, navodi se u saopštenju.

Vreme: Cilj prijave kontrola štete koju su napravili tabloidi

Redakcija nedeljnika Vreme saopštila je da je cilj prekršajne prijave dalji pritisak na nezavisne medije i kontrola štete koju su napravili režimski tabloidi. 

„Ne možemo da verujemo da će Ministarstvo kulture i informisanja podneti prekršajnu prijavu protiv našeg nedeljnika zbog redakcijske opreme teksta „Zlo vreba sa kioska“ broj 1515, gde se izričito i argumentovano osuđuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida“, navodi se u saopštenju. 

Kao dokaz njihovog beščašća, objavili smo naslovne strane tih novina, podseća Vreme.

Ministarstvo kulture i informisanja, koje je sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagovalo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloletnih lica u režimskim tabloidima, sada promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv Vremena. Potpuno je neshvatljivo kako smo mi to mogli da povredimo prava ili interese maloletnih lica nakon što su ih, ničim ometani, tabloidi kršili svakog dana na svim kioscima u Srbiji, konstatuje nedeljnik. 

Ogromna i nepopravljiva šteta je učinjena, a Vreme je samo belodano dokumentovalo dubinu zla ovog medijskog ponora, ističe se u saopštenju. 

Od Ministarstva kulture i informisanja očekujemo povlačenje prekršajne prijave protiv našeg nedeljnika, navodi se u saopštenju redakcije nedeljnika Vreme.