Tači i Meta odali počast žrtvama u Račku

Vesti 15. jan 202013:27 > 13:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Predsednik Kosova Hašim Tači je u pratnji albanskog predsednika Iljira Mete, u memorijalnom centru u Račku odao počast žrtvama masakra u tom mestu.

„Ovde smo, zajedno sa predsednikom Albanije, da bismo uz najviše državne počasti odali poštu za žrtve masakra. Masakr u Račku je genocid koji je počinila država Srbija protiv naroda Kosova, ali je to podiglo svest celokupne međunarodne zajednice da je Srbija počinila zločine protiv čovečnosti na Kosovu“, rekao je Tači na 21. godišnjicu zločina, prenosi lajmi.net.

On je naglasio da Kosovo i dalje traži da se rasvetle zločini, ne samo masakr u Račku, već i svi ostali koji su se dogodili na Kosovu.

Tači je izrazio nezadovoljstvo međunarodnom pravdom koja „još nije rasvetlila masakre na Kosovu, a takođe je ćutala na silovanje 20.000 žena“.

„Ipak, naš put je evroatlantski, moramo konsolidovati državu“, rekao je Tači.

On je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira zločine koje je Srbija počinila u Račku.

„To je ponašanje u mentalitetu Slobodana Miloševića, ali je rezultat međunarodne tišine o masakru u Račku, koja je bila podsticaj i ohrabrenje za srpske vlasti da negiraju zločine u Račku“, rekao je Tači, preneo je RTK.

Voker: I u drugim mestima na Kosovu bilo masakra kao što je bilo u Račku

Bivši šef Verifikacione misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovo, ambasador Vilijem Voker (84) je rekao da je i „u drugim mestima na Kosovu bilo masakra kao što je Račku to bilo pre 21 godinu“.

„Ja sam upoznat s masakrom u Račku, ali bilo je desetina i stotina drugih masakra, i nadam se da će se kosovski ljudi sećati tih masakra, jer se sećaju masakra u Račku: šta se ovde dogodilo i šta se dogodilo s drugim zločinima tokom rata na Kosovu“, rekao je on novinarima.

„Kada dođem ovde, stvarno se sećam dana kada sam ovde bio 1999. godine i to mi vraća veoma loša sećanja, ali, kad sam video decu, porodice i seljane – pogledajte kako se ponašaju prema meni, kako da ne budem i srećan što sam došao u Račak“, kazao je Voker.

Voker je 15 januara 1999. godine, pošto je posetio Račak kao šef Kosovske verifikacione misije OEBS, rekao da se tu desio zločin protiv čovečnosti i optužio srpsku policiju i vojne snage.