Južne vesti: Srpska desnica u Nišu na skupoj i ekskluzivnoj lokaciji

Vesti 14. jan. 202020:14 > 20:23
Podeli:
Izvor: Južne vesti

Uz bakljadu i pesme Srpska desnica uselila se u nove prostorije u centralnoj Obrenovićevoj ulici, gde je kvadrat poslovnog prostora najskuplji u Nišu. Na konstataciju novinara da nove stranačke prostorije koštaju najmanje 2.000 evra mesečno, lider desnice Miša Vacić kaže da mu ne smeta i da je zakup 3.000 evra, da ih finansiraju donatori, a ne država. Poverenica niškog odbora Suzana Stamenković potvrđuje da je reč o gradskom lokalu, o ceni ne govori, pišu Južne vesti.

Zapaljivu retoriku sa osnivanja odbora po Srbiji, zamenila je pirotehnika. Bakljada i pesme desničara – to je slika 200 metara od centralne niške pešačke zone. Srpska desnica uselila se u nove prostorije, spojila opštinske odbore i napravila gradski.

Miša Vacić najavljuje izlazak na izbore i političku ofanzivu na nišku skupštinu, a kaže da je cenzus bio 3 ili 5 odsto – za njih neupitan. Ono što je upitno za javnost jeste – odakle novac vanparlamentarnoj stranci za zakup lokala na eksluzivnoj lokaciji, a Vacić je u odgovoru „prizvao“ i predsednika Srbije i Srpske napredne stranke i uporedio se s njim, prenose Južne vesti.

„Mislite li da Vučić zna kolika je kirija njegovom gradskom odboru u Nišu? Neka je i najskuplja i treba da bude skupa. Ali, tu će narod i najbolje da vidi (Srpsku desnicu)“, odgovara Vacić.

Inače, Srpska napredna stranka uselila se u nekadašnje prostorije dopišništva RTS-a u Nišu, prostor koji takođe pripada gradu. Lider Srpske desnice kaže da je njegova kancelarija u centru Beograda na Terazijama, a da je slična situacija i u drugim gradovima Srbije gde imaju prostorije. 

Niški lokal SD ima stotinak kvadrata, nalazi u Obrenovićevoj ulici kod Margera, a upućeni preduzetnici kažu da je kirija za taj lokal oko 2.000 evra. Lokal u komšiluku od 140 kvadrata izdaje se za 2.500 evra. Kako prenose Južne vesti, Vacić kaže da „pare nisu problem“.

„Nek je i 3.000 evra, meni to ne smeta. Finansiramo se od donacija, nema kako drugačije, mi još nismo ušli u institucije, sada je sve to na dobrovoljnoj bazi od samog članstva“, napominje Vacić.

Spekulacije da ga država ili njene pojedine strukture finansiraju, Vacić negira. A ono što Vacić nije znao ili nije hteo da odgovori, potvrdila je poverenica GO Srpske desnice u Nišu Suzana Stamenković, koja je u ovu stranku krajnje desnice došla iz Vulinovog Pokreta socijalista.

„U pitanju jeste gradski lokal, ali što se tiče kirije, to ipak sa centralom stranke“, rekla je Stamenković.

Najavili su i da su spremni da budu koalicioni partneri SNS-u, prenose mediji.

Kako su podsetile Južne vesti, prethodna Vacićeva politička poseta Nišu imala je i kontroverze – skup u sali tik uz policijsku stanicu, kao i politički živopisna retorika u Donjoj Toponici. Zbog Vacićevih pretnji proterivanjem, oktobra prošle godine u Bujanovcu, Tužilaštvo u Vranju pokrenulo je i postupak.