105 od 5 miliona o odluci tužioca o Mariću: Neprofesionalan čin

Vesti 13. jan 202012:01 > 12:08
N1

Pokretači inicijative 105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu obratili su se u otvorenom pismu građankama i građanima Srbije povodom odluke tužilaštva da odbaci prijavu protiv urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja profesora Danijela Sinanija. Besramno ponašanje Milomira Marića je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom, istakli su iz ove Inicijative. Kako podsećaju, u Ustavu je definisano da je osnovna funkcija javnog tužilašta da "preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti". Tužiočev čin ocenili su neprofesionalnim.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Obraćamo se građankama i građanima Srbije povodom odluke tužioca Nenada Stefanovića da odbaci prijave protiv urednika TV „Hepi“ Milomira Marića zbog vređanja, ali i raspirivanja nacionalne mržnje i netolerancije prema Danijelu Sinaniju, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu.  

POVEZANE VESTI

Dotični urednik je u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ od 30.9. 2019. godine, doveo u pitanje stručnost profesora Sinanija jer predaje tamo neku „roka mandoljinu“, nadahnuto naznačio da ima „sumnjivo prezime“ i nazvao ga poslušnikom Tačija i Haradinaja.  

Uprkos očiglednom gaženju svih etičkih normi i Ustavom zagarantovanih prava svim građankama i građanima ove zemlje, Milomir Marić, ne samo da nije snosio nikakve sankcije unutar TV Hepi, već je „slučaj Sinani“ razmatrao i u nekim drugim emisijama. Time je i vlasnik ove televizije podržao Marića i stao iza njegovih besprizornih izjava.

Nažalost, odbacivanjem prijave protiv Marića od strane tužioca Nenada Stefanovića, isto to je učinila i država Srbija.

Podsećamo javnost da je besramno ponašanje Milomira Marića u potpunoj suprotnosti sa najvišim zakonskim aktom Republike Srbije.

Kako se jasno navodi u članu 21 Ustava Srbije: „Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta“.

U najvišem pravnom aktu Srbije definisano je, članom 156, da je osnovna funkcija javnog tužilašta da „preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“.

Smatramo čin tužioca Nenada Stefanovića neprofesionalnim. Njime još jednom građankama i građanima Srbije stavljeno do znanja da, ne samo oni koji kritikuju stanje u društvu i politički stvarnost, već i svi oni čiji se rad ne uklapa u želje vladajuće partije, postaju predmet medijskog progona i nipodaštavanja.

Ovaj slučaj jasno otkriva povezanost režimskih medija, skaradnih televizijskih programa, podaništva okupiranog tužilaštva i politike vladajuće partije. Ovakva zloslutna kombinacija poništava sve civilizacijske tekovine i pretvara Srbiju u autokratsku pustinju.  

                                                                                              Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu