Predstavnici škola i sindikata oprečno o najavljenom zapošljavanju profesora

Vesti 10. jan 202016:20 > 17:35
Podeli:
Izvor: N1

Nakon održanog sastanka između predstavnika Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata još uvek nije potvrđeno kako će se realizovati najava prijema u stalni radni odnos profesora u školama "koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom". Dobrivoje Marjanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija za N1 različito ocenjuju razgovore sindikata sa ministarstvom, ali se slažu da je zapošljavanje mladog obrazovnog kadra pozitivna stvar za sve u prosveti.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će „učitelji, nastavnici, profesori koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom, a godinama su zaposleni na određeno vreme u osnovnim i sređim školama, dobiće priliku da na konkursu budu primljeni u stalni radni odnos“.

„Mogla bi da bude dobra, ali mene brine da to ne bude još jedan dobar marketinški potez za Vladu Srbije, a možda i za neke sindikate koji su se slikali sa ministrom na pregovorima i dogovorili nešto, a uputstvo koje je stiglo u škole govori da će se nešto desiti u narednom periodu. To bi mogao da bude jedan korak ka dobrom rešenju, a kako će ono biti izvedeno, to ćemo videti“, ocenio je Markov i dodao da su razgovore sa ministrom vodili predstavnici četiri reprezentativna sindikata i da su oni nešto dogovorili, ali da nakon tog dogovora postoje samo šture i nepotpune informacije.

„U škole je stigao dopis da će nastavnici koji su zasnovali radni odnos do 1. januara 2016. godine sa 100 odsto norme moći da računaju da će se zaposliti eventualno na tim konkursima. Međutim, još ne znamo kako će biti realizovani ti konkursi, da li će ti nastavnici imati prednost na one koje dolaze sa trane, ili ne, ne znamo. Nije uopšte jednostavna organizacija da se poštuju zakone, u situaciji gde direktor ima poslednju reč, pa ćemo videti kako će to da se realizuje“, rekao je Markov.

POVEZANE VESTI

Marjanović, koji je učestvovao pregovorima u Ministrstvu prosvete, objasnio je da je svako ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru doborodošlo.

„Krajem godine, premijerka Brnabić je najavila ovakvu jednu mogućnost. To je plod borbe sindikata, jer prema našim podacima postoji preko 33.000 zaposlenih na određeno vreme. Iako je ministar Mali nagovestio da neće biti ukidanja Uredbe, našom aktivnošću smo doprineli da se najavljuje ukidanje uredbe. U ovakvoj situaciji, i najava je korisna. To što se desilo na sastanku, prethodi ukidanju Uredbe. Ona i dalje nije ukinuta, a nakon tog sastanka, upućeni su zahtevi školskim upravama da do 15. januara popune određene podatke. Istina je da se to odnose na kolege koje su pre Uredbe o zabrani zapošljavanja zaposleni, zato što treba voditi računa i o tome da u sistem uđe toliki broj ljudi, jer ćemo ugroziti one koje su već u sistemu“, navodi Marjanović.

Odgovarajući na pitanje na koji bi to način bili ugroženi nastavnici koji su već „u sistemu“, odnosno koji su već zaposleni na neodređeno, on pojašnjava da je u narednih nekoliko godina racionalizuje broj škola, kao i broj odeljenja.

„Konstantno imamo tehnološke viškove na kraju školske godine, tako da je ovo jedan model po kome bi se za početak u sistem uvodili mlađi ljudi, koji već rade određeno vreme. E, sad, to je bila samo najava, još uvek nemamo konkretne rezultate. Ostaje na tome da će se parcijalno pustiti konkursi, odnosno da će se prvo zaposliti oni koji su najstariji, odnosno oni koji rade na određeno pre 2015. godine, pre stupanja na snagu uredbe o zabrani zapošljavanja“, istakao je Marjanović.

Markov je dodao je nakon završenog sastanka školama poslat dopis u kome se kaže da će u narednom periodu to biti rešeno, između ostalog, i u dogovoru sa sindikatima.

„Ono što kod mene pobuđuje određenu sumnju je to da će se ukinuti sporna uredba, a ako mi treba da slavimo samu najavu ukidanja uredbe, onda zaista ne znam gde smo. U Zakonu o budžetskom sistemu je produžena zabrana zapošljavanja do 2020. godine, tako da postoji opravdana zabrinutost da mlade kolege mogu biti zabrinute. Postoji, pored toga, zaista još dosta nejasnoća, i trebaće vreme da se to uredi“, ocenjuje Markov.

Oba sagovornika su se složila da su u nekoliko navrata, iako im je bilo obećano, bili „izigrani“ od strane ministarstva, jer je stanje zaposlenih na određeno vrme veoma teško, i to se direktno odslikava na njihovu egzistenciju.