Jovanović: "Solarisovi" autobusi su kupovani zbog uslova EBRD-a

Vesti 10. jan 202008:34 > 08:37
Izvor: N1

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović upozorio je gradsku vlast i Srpsku naprednu stranku da prestanu sa "kampanjom laži" u vezi sa fabrikom "Ikarbus", koja toj domaćoj fabrici samo stvara dodatne probleme i gura je još brže ka ivici provalije. On je kazao da je bivša gradska vlast kupila autobuse poljskog "Solarisa" na tenderu koji je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj i po njenim uslovima.

Jovanović je kazao da je činjenica da je prethodna gradska vlast za četiri godine, do 2013. godine, kupila više „Ikarbusovih“ autobusa nego aktuelna vlast SNS-a za sedam godina.

„Istina je da su tada strani autobusi ‘Solaris’ kupljeni na tenderu koji je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj i po njenim uslovima, a da je sadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić u ime Beograda kupio turske i kineske autobuse, iako ga niko nije ni sa čim uslovljavao“, rekao je Jovanović, odgovarajući na optužbe iz SNS da su svojevremeno kupovani „Solarisovi“ autobusi, skuplji od „Ikarbusovih“.

POVEZANE VESTI

Jovanović je istakao da je prethodna vlast, istovremeno sa nabavkom „Solaris“ autobusa ponudila „Ikarbusu“ i FAP-u da od njih kupi najmanje 100 autobusa koje bi zajednički proizveli.

„Danas su Ikarbus i FAP gotovo mrtve fabrike, i pored obećanja da će finska SISA doći u Priboj, a Mercedes u Beograd“, naveo je Jovanović.

On je pitao da li je SNS-u kriva „bivša vlast“ što je Aleksandar Vučić 2014. godine obećavao da će od „Ikarbusa“ napraviti „srpski Mercedes“, a što je Goran Vesić obećavao da će do kraja 2019. godine kupiti 100 autobusa od „Ikarbusa“ – i što od toga takođe nije bilo ništa.

„Ako vladajuća stranka nema snage ni časti da preuzme odgovornost za svoja (ne)dela, i ako želi da za sve medijski okrivi opoziciju ili ‘bivšu vlast’, neka barem vodi računa o elementarnim činjenicama“, zaključio je Jovanović.