Vlada usvojila Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2020.

Vesti 09. jan. 202015:14 > 15:19
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, za čije je sprovođenje obezbeđeno 36,7 milijardi dinara.

Kako je navedeno, Uredba treba da na optimalan način podržava nedovoljno razvijene oblasti poljoporivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava. Zbog uticaja na ostale sektore, poljoprivreda je od izuzetnog značaja za razvoj privrede, s obzirom na to da direktno ili indirektno zapošljava oko petinu zaposlenog stanovništva u Srbiji, saopšteno je nakon sednice Vlade Srbije.

Uredbom je propisano da će se sredstva raspoređivati za programske aktivnosti ili projekte – direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja, kreditnu podršku u poljoprivredi i posebne i IPARD podsticaje. Direktna plaćanja, koja će biti raspodeljena u odgovarajućim ukupnim iznosima, odnosiće se na premije, podsticaje za proizvodnju i regrese.

Merama ruralnog razvoja predviđena je podrška programima koji se odnose na unapređenje konkurentnosti, očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa, diversifikaciju dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i priprema i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Podsticajem kroz kreditnu podršku, omogućiće se poljoprivrednim proizvođačima da dođu do finansijskih sredstava iz bankarskih izvora pod povoljnijim uslovima od tržišnih. Vlada je usvojila i Odluku o obrazovanju Radne grupe za unapređenje pozicije Srbije na listama konkurentnosti u oblasti razvoja elektronske uprave.

Zadatak Radne grupe je priprema predloga za pojednostavljenje postupaka za usluge elektronske uprave i priprema funkcionalnih specifikacija za elektronsko vođenje postupaka.

Kako je navedeno, neophodno je kontinuirano usaglašavanje sa visokim svetskim i evropskim standardima koji podrazumevaju unapređenje kvaliteta usluga koje se pružaju građanima i privredi, efikasniju javnu upravu, kao i poboljšanje konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima.

Upoznavanje sa metodologijom, po kojoj se sprovodi praćenje razvoja elektronske uprave u Evropi, od posebnog je značaja za Srbiju kao kandidata za članstvo u EU, kako bi se upoznali savremeni standardi portala, veb prezentacija i usluga i obezbedili uslovi za prekogranično pružanje ovih usluga, piše u saopštenju. 

Višeresorna Radna grupa uključiće sva relevantna ministarstva i organizacije i njen osnovni cilj biće unapređenje pozicije Srbije na listama konkurentnosti.

Vlada je dala saglasnost i na kandidaturu Saveza Srbije za bodi bilding, fitnes, bodi fitnes i aerobik za organizovanje Svetskog prvenstva u fitnesu za mlađe kategorije, u Čačku 2020. godine.

Na sednici je usvojena Odluka da zgrada Sokolskog doma u Čačku dobije status spomenika kulture.