Srpski telegraf uputio izvinjenje Moniki, njenoj porodici i javnosti

Vesti 09. jan 202013:16 > 13:22
N1

Redakcija dnevnog lista Srpski telegraf uputila je izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršio Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje.

U saopštenju se navodi da namera redakcije lista „nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi“, već da se Jovanović ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin.

POVEZANE VESTI

„Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje niti izgovor. Ako smo i samo jednog čoveka uznemirili i povredili ovim tekstom, dovoljan je razlog da uputimo izvinjenje“, stoji u saopštenju koje je potpisao glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević.

Navodi se da će Srpski telegraf nastaviti da izveštava o tom zločinu, tražeći doživotnu kaznu zatvora za osumnjičenog Jovanovića.

Na naslovnim stranama današnjih izdanja Srpskog telegrafa i Informera objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

Reagovali su Ministarstvo kulture, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije koji su ocenili da se objavljivanjem detalja nasilja nad devojčicom „grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve“, što je kako se navodi, zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.