Opozicija: Leskovac nema magnetnu rezonancu, a za led rasvetu gotovo milion evra

Vesti 08. jan 202018:23 > 18:29
N1

Leskovac u bolnici nema magnetnu rezonancu, ali će zato na ulicama imati elektičnu led rasvetu od skoro milion evra, tvrde tamošnji opozicionari. Ovaj grad na jugu zemlje pridružio se grupi u kojoj je više od 20 lokalnih samouprava, u kojima je firma "Keep Light", u nekom obliku dobila posao obnove ili održavanja javne rasvete. Prema istraživanju BIRN-a, od 24 ugovora za javnu rasvetu, dvadeset i dva dobile su četiri firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i "Keep light".

„Keep Light“ na srpskom bi bilo „Neka svetli“. Nekadašnji „srpski Mančester“ će ponovo zasijati, ali ovoga puta led sijalicama, kojima će kompletno biti „pokriven“, jer je firma čiji naziv upravo to znači, prošla na konkursu za javno-privatno partnerstvo u održavanju javne rasvete u Leskovcu. Gradonačelnik Goran Cvetanović kaže da se u tridesetak gradova zamena običnih – led sijalicama pokazala kao štedljiva varijanta, te da će novac koji su godišnje davali za struju, dati najboljem na tenderu…

POVEZANE VESTI

„…a da oni pritom imaju zadatak da teritoriju grada Leskovca, koja ima najviše sela u zemlji, kompletno pokriju led rasvetom“, kaže gradonačelnik Cvetanović.

Priče o uštedi su, za opoziciju, prazne. Jer, o kakvoj uštedi novca na energiji se može govoriti u Leskovcu, koji nema ni magnetnu rezonancu za bolesne, a koji će za stadion dati 20 miliona evra, kaže za N1 opoziciona odbornica Jelena Spirić.

„To je samo „nabacivanje“ posla jednoj režimskoj firmi, u ovom slučaju „Keep Light“, kojoj će 105 miliona godišnje davati Leskovčani“, kaže odbornica SSP Jelena Spirić.

Od kojih su neki ubeđeni da su sijalice u centru grada – već zamenjene. 

„Znam da je menjano, maltene svuda“.

„Preskupo“.

N1: Jel se bar sada vidi bolje?

„Odlično, sve se vidi. Top“

„Bolje rupe da zakrpe nego rasvetu“.

Sa ovom Leskovčankom slaže se i novinarka Bojana Stamenković koja veruje da će novo led svetlo biti i od pomoći.

„Osvetliće nam ceo grad pa će se videti sve ove udarne rupe, pa će ih možda i popuniti“, kaže Stamenković.

Pratila je tok konkursa za partnera u javnoj rasveti. Podseća na činjenicu da su uslovi i dokumentacija tri puta menjani, a onda je pobedio – „Keep Light“.

„Konkurs je vredan 895.000 evra, bez PDV-a. Ugovor se potpisuje na 15 godina partnerstva. Navodna ušteda je u pitanju, ali, opet, Vi kada kažete 900.000 evra građanima gde je prosečna plata 250 evra – više od toga će koštati zamena jedne sijalice po onoj konkursnoj dokumentaciji. Mi imamo 300 i više evra + PDV za zamenu obične sijalice, a oko 400 evra za zamenu jednog lampiona“, kaže ona.

Odbornica Spirić upoređuje i cene iste firme u Leskovcu i Kruševcu. U Kruševcu je…

„Za 6.153 svetiljke, znači upola manje, izdvojeno na 15 godina 4,7 miliona evra, dok je kod nas, umesto duplo, izdvojeno troduplo – 13 miliona evra“, kaže ona.

„Svako ko smatra da nije osnovano i da je previše – može sve zakonske mere da preduzme, pa ako postoji nešto suspektno, da i to rešimo“, poručuje prvi čovek Leskovca.

To je bila i suština odgovora na pitanje N1 o optužbama da je Leskovac „štelovao“ konkurs za firmu „Keep Light“, koja je, inače, prema pisanju Pištaljke, još 2016. godine pobedila na sumnjivoj javnoj nabavci za dekoraciju Beograda. Naročito su pod lupom javnosti bili kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.