Vladika Grigorije: Evo šta se dešava kada je sva vlast u rukama jednog čoveka

Vesti 08. jan. 202016:07 > 16:13
Podeli:
Izvor: N1

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije ocenio je da događaji u Crnoj Gori, posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, najbolje pokazuju šta sve može da se dogodi kada se vlast nađe u rukama jednog čoveka koji je, pritom, "u potpunosti izgubio kompas i nemilosrdno gazi sve pred sobom i nije spreman da sasluša čak ni volju sopstvenog naroda".

U intervjuu za novi broj nedeljnika NIN, koji će izaći u četvrtak, vladika Grigorije je rekao da veruje da narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je crkva, na kojim je temeljima izrasla i kako se za nju i njena dobra valja boriti.

„Upravo to su potvrdile i reakcije na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, pokazavši jednovremeno i to da je narod u Crnoj Gori na visini jevanđelja i da je dosledan načinu na koji se Crkva vekovima suočava s nepravdom“, rekao je on.

Govoreći o stanju u Srbiji, Grigorije je ocenio da je apsolutna moć u rukama jednog čoveka koji upravlja većinom u parlamentu, a preko njega i celim društvom.

„Pošto u Srbiji podela na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast de fakto ne postoji, onda parlament odlučuje ko će biti sudija, tužilac, premijer, ministar, državni službenik, a narod ili neka druga državna tela nad tim nemaju ama baš nikakvu kontrolu. Tako imamo dvostruki problem: ne postoje korektivi u samoj državi između njenih grana (na primer da sud može da obori neku odluku parlamenta), a ne postoji ni onaj narodni korektiv jer je narod isključen iz svakog procesa odlučivanja“, rekao je on.

Vladika Grigorije je ocenio da je tako narod sveden na „glasačko stado“ i prinuđen da ide za pastirom „koji ga drži na lošoj paši i na koje, po potrebi, laju njegovi psi“.

„Teško se može očekivati neka napredna demokratska misao kod ljudi koji već punih stotinu godina žive u naopakom i autokratskom uređenju… Ako želimo da i Srbija postane pravna država i ako želimo da i ona ima demokratsko uređenje, valja nam oponašati način na koji su drugi uspeli u tome, proučiti šta su menjali, a čega su se držali. Jer bez uspostavljanja ustrojstva koje je zasnovano na demokratskim formama i procedurama, ne može se doći do suštine demokratskog života. To jeste težak zadatak, ali građani Srbije u tome, uveren sam, mogu uspeti“, rekao je Grigorije.

Govoreći o uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću, on je rekao da ne bi trebalo da se zaboravi da Obradović nije ustao protiv neke političke opcije ili u ime neke druge, već u zaštitu javnog interesa.

„Svi se moramo zapitati šta smo pojedinačno učinili da pomognemo tom čoveku“, rekao je vladika Grigorije za novi NIN.