Advokat Simonovića: Izjave tužioca neprikladne, pravo odbrane da utvrdi navode

Vesti 07. jan. 202009:06 > 09:07
Podeli:
Izvor: N1

Advokat Viktor Gostiljac, branilac bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, izjavio je da je "pretenciozna i neprikladna" izjava tužioca Predraga Milovanovića da su pretnje koje mu je uputio Simonović "atak na javno-tužilačku organizaciju".

Milovanović zastupa optužbu u slučaju paljenja kuće novinaru portala Žig Info Milanu Jovanoviću, a na poslednjem ročištu optuženi Dragoljub Simonović, doskorašnji predsednik opštine Grocka i član Gradskog odbora SNS, javno mu je pretio u sudnici, tvrdeći da će se pozabaviti njegovim radom i „da on možda više i ne bude tužilac“.

POVEZANE VESTI

Tužilac je izjavio je da su te pretnje Simonovića atak na javno-tužilačku organizaciju. „To što je optuženi izgovorio, u krivičnopravnom smislu, nije pretnja. Ipak, to što je rekao da sam zloupotrebio svoj položaj, da će se on pozabaviti i sudskim putem radom javnog tužilaštva, da sam montirao proces protiv njega te da neću biti tužilac kad se završi postupak – jeste atak na javnotužilačku organizaciju. Ali ja znam da se nosim sa pritiscima i to nije jedini primer“, rekao je Milovanović, zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

„Smatram vrlo pretencioznom i neprikladnom izjavu postupajućeg tužioca u kojoj se navodi iz odbrane okrivljenog koje se odnose na zakonitost postupanja jednog tužioca, proglašavaju kao atak na celokupnu javnotužilačku organizaciju“, istakao je Gostiljac.

Kako je naveo u izjavi N1, davanje jedne sasvim druge dimenzije iznetoj odbrani Dragoljuba Simonovića i njeno plasiranje javnosti od strane državnog organa i to pred predstojeće suđenje, predstavlja, upravo, „atak na samog okrivljenog i nastavak stvaranja atmosfere u kojoj se do osuđujuće presude želi doći na osnovu opšteg ubeđenja javnosti o krivici okrivljenog, a ne na osnovu zakonito pribavljenih dokaza u sudskom postupku“.

„Rad postupajućeg tužioca i njegova, eventualna, umešanost u nezakonito pribavljanje dokaza, u smislu tajnog izvođenja jednog okrivljenog iz prostorija Centralnog zatvora od strane policije i davanjem lažnih obećanja drugom okrivljenom u cilju iznuđivanja iskaza, biće predmet naše naročite pažnje u daljem toku postupka“, naveo je on.

Gostiljac je rekao da je legitimno pravo odbrane i obaveza suda da utvrdi tačnost ili netačnost ovih saznanja.

„Ako ona budu potvrđena u dokaznom postupku, onda bi se zaista radilo o zloupotrebi procesnih ovlašćenja od strane postupajućeg tužioca i on bi morao biti izuzet iz daljeg postupka“, poručuje advokat.

Svi učesnici ovog krivičnog postupka, kako je rekao, koji je opravdano izazvao pažnju javnosti, moraju pokazati visok stepen ozbiljnosti i odgovornosti i ostati u domenu prava i zakona a ne neodmerenih izjava.

„U tom smislu, odgovornost zamenika Javnog tužioca je, svakako, veća od odgovornosti samog okrivljenog“, zaključio je Gostiljac.

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilićranije je reagovao na izjavu Simonovića, ocenjujući da ona nije bila u funkciji ostvarivanja prava na odbranu – već da je uznemiravajuće sadržine i predstavlja zastrašivanje tužioca, a data je u cilju ostvarivanja uticaja na rad zamenika javnog tužioca u konkretnom predmetu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe je reagovao pozvajući Srpsku naprednu stranku (SNS) da hitno smeni bivšeg predsednika opštine Grocka i funkcionera SNS-a Dragoljuba Simonovića zbog „nedopustivih pretnji javnom tužiocu“.