SC "Novi Beograd" već pet godina angažuje lekare preko omladinske zadruge

Vesti 06. jan 202020:41 > 20:47
Shutterstock

Javno preduzeće Sportski centar "Novi Beograd" je u decembru 2019. petu godinu zaredom angažovao radnike preko studentsko-omladinske zadruge, među kojima su i lekari opšte prakse.

Iz ovog preduzeća su na pitanja portala Radnik.rs u vezi sa ovom javnom nabavkom naveli, između ostalog, da je ovakav vid radnog angažovanja u skladu sa propisima Republike Srbije.

Prema dokumentaciji do koje je analizom javno objavljenih tendera došao portal Radnik.rs, JP Sportski centar “Novi Beograd” svake godine, od 2014. godine, raspisuje tender za usluge omladinske zadruge preko koje angažuje fizičke, pomoćne radnike, ali i lekare opšte prakse.

Naime, jedan od uslova za učestvovanje na ovom tenderu je da zadruga, kako je navedeno u tekstu javne nabavke iz 2019, raspolaže „sa najmanje dva lica za obavljanje poslova lekara opšte prakse i najmanje po dva lica za obavljanje fizičkih i pomoćnih poslova“.

Prema uslovima tendera, posao lekara opšte prakse izvršavaju „lica koja nisu studenti“, dok za ostale poslove fizičkog rada (pranje bazena, čišćenje snega, itd.), kao i pomoćne poslove (kontrola karata, rad na garderobi) nisu navedena ograničenja.

Za lekare opšte prakse konkursnom dokumentacijom predviđeni broj časova rada godišnje je ukupno 4.000 radnih sati, što iznosi oko 11 sati ukoliko bi lekar radio svih 365 dana tokom godine. Studentsko-omladinske zadruge, inače, angažuju zadrugare na poslovima privremenog i povremenog karaktera.

Na svim tenderima od 2014. godine posao je dobila ista studentsko-omladinska zadruga – Zadruga studenata Univerziteta u Beogradu.

Novi sindikat zdravstva: Apsurdno i diskriminatorno

N1

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić smatra da je angažovanje lekara putem tendera apsurdno i diskriminatorno.

„Na tenderu se nabavljaju robe i usluge, ići na to da se na tenderu nabavlja ovakva usluga koja je kontinuirana i stalno potrebna vrši putem tendera i to samo putem omladinske zadruge je diskriminatorno jer je tako sprečen da radi onaj koji nije član omladinske zadruge zato što ima određeni broj godina. Po mom mišljenju se radi o ejdžizmu (diskriminaciji starijih osoba prim. urednika)“, navodi on.

On navodi i da je posao lekara stalnog a ne privremenog i povremenog karaktera.

„Time što se raspisuju isti tender svake godine je dokaz da se radi o stalnim poslovima koji se ponavljaju iznova, o poslovima koji su po svojoj prirodi stalni a ne privremeni i povremeni. Lekari moraju da imaju kontinuitet rada, kontinuiranu medicinsku edukaciju i zbog obnavljanja licenci“, zaključuje Mrkić.

Radnik.rs uputio je pitanja JP Sportski centar „Novi Beograd“ u vezi sa ovom javnom nabavkom – pre svega, zašto je odlučeno da se za poslove lekara opšte prakse, između ostalog, raspiše javna nabavka.

SC Novi Beograd: Sve u skladu sa propisima Srbije

U odgovoru Sportskog centra se navodi da ovo javno preduzeće „koristi usluge omladinske zadruge u dužem vremenskom periodu obzirom na prirodu poslova, a u skladu s praksom i načinom angažovanja izvršilaca preko omladinske zadruge“. U odgovoru se takođe ističe da je ovakav vid radnog angažovanja u skladu sa propisima Srbije.

Radnik.rs je takođe uputio pitanje – da li je raspisivanje tendera za omladinsku zadrugu samo po sebi diskriminatorno jer se na taj način ne mogu angažovati lica starija od 30 godina? Članovi studentsko-omladinske zadruge to jest zadrugari, prema Zakonu o zadrugama, mogu biti samo mladi od 15 do 30 godina, te na ovaj način javna preduzeća na odgovornim poslovima, kao što je posao lekara opšte prakse, angažuju lica do 30 godina.

Iz Sportskog centra „Novi Beograd“ su na ovo pitanje odgovorili da za pitanja diskriminacije nisu nadležni.

Ceo tekst pročitajte na portalu Radnik.rs