Srpska opozicija zadovoljna pobedom Milanovića, Vučić čestitao hrvatskom kolegi

Vesti 06. jan 202018:05 > 19:35
REUTERS/Marko Djurica

Reakcije na izbor Zorana Milanovića, u Srbiji su prilično mlake. Iz redova vladajuće većine gotovo da nema komentara, dok deo opozicije, uz čestiku, poručuje da je to pobeda demokratskih snaga.

Pobeda Zorana Milanovića na predsedničkim izborima u Srbiji je dočekana bez čestitki iz vladajućih stranaka. Predsednik Vučić kazao je jutros da će pričekati sa čestitanjem do objave konačnih rezultata. Čestitka je stigla popodne, kako je i obećao. Na pitanje da li će, što je najavio posle izbora, odgovoriti na uvrede koje su se mogle čuti na njegov račun tokom kampanje u Hrvatskoj, Vučić kaže – naterao sam sebe da ćutim.

„Kao pristojan čovek, razume se, da ćemo poslati kada budu zvanični rezultati, telegram sadržine ‘Čestitam Vam na izboru za predsednika Republike Hrvatske’. Tako rade pristojni ljudi. Svakojakih čuda sam se naslušao, slegnete ramenima I pustite te ‘velikane’ da svoj posao rade i gurate svoju zemlju napred“, izjavio je Vučić.

POVEZANE VESTI

Srpska opozicija, po svemu sudeći, ne deli sa predsednikom poimanje bontona. Milanoviću i građanima Hrvatske prva je čestitala Stranka moderne Srbije na, kako su naveli u saopštenju, još jednom uspešnom koraku na putu neprekidne izgradnje demokratije.

Čestitke sestrinskoj Socijaldemokratskoj partiji uputio je i SDS Borisa Tadića.

„Pobeda Milanovića je pobeda nad pogubnom politikom populizma u Hrvatskoj i pozitivan impuls za smenu svih populističkih lidera i u drugim zemljama regiona“, navodi se u saopštenju SDS.

U sličnom tonu Milanoviću je čestitao i Pokret slobodnih građana.

„Posebno nas raduje pobeda politike koja ispravno konstatuje da je rat odavno završen i da se treba okrenuti budućnosti, a mi budućnost vidimo kao vreme ekonomske saradnje, tolerancije, uvažavanja različitosti i dobrih ljudskih odnosa medju narodima u ovom delu Evrope“, piše PSG.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine pridružila se čestitkama porukom da je pobeda Zorana Milanovića „podstrek svim demokratskim i progresivnim snagama u regionu“, dok se lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović oglasio putem Tvitera – izrazivši želju da peti predsednik Hrvatske pronađe novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada, jer je, konstatuje Jovanović, takav svima potreban.