Grupa građana posetila Prihvatilište na Voždovcu, direktorki se to "nije dopalo"

Vesti 06. jan 202017:26 > 17:34
Izvor: Biljana Stojković

Grupa građana posetila je danas Prihvatilište za stara i odrasla lica na Voždovcu i prisutnima donela prigodne poklone, ali ih je, kako su saopštili, direktorka te ustanove optužila da akciju koriste kao "političku promociju" i prekinula posetu.

„Danas smo naučili da u podeljenoj Srbiji postoji još jedna, krajnje neočekivana, podela. Ako niste znali, postoji diskriminacija i na osnovu prava da se bavite humanitarnim radom. Naime, na badnje jutro, jedna grupa građanskih aktivista, glumaca, karikaturista, kao i mali hor, odlučili su da posete Prihvatilište za stara i odrasla lica na Voždovcu, da ovim nesrećnim ljudima naprave malo praznične atmosfere, da im donesu malo posluženje i razne potrepštine koje su neophodne za njihovu negu. Poseta je najavljena i unapred objavljena u nekim medijima“, navodi se u saopštenju.

Nakon kratkog umetničkog programa i posluženja za korisnike, kako su naveli, dočekalo ih je neprijatno iznenađenje.

„Direktorka Nevenka Nikić-Simatković optužila je humanitarce da njihovu akciju ne shvata kao dobronamernu, već kao političku promociju, zbog čega je jasno stavljeno do znanja da više nisu poželjni. Može se pretpostaviti da je direktorki dojavljeno da neki od prisutnih jesu lica angažovana u različitim aktivnostima svrstanim u opoziciono delovanje. Ljutnja direktorke je verovatno uzrokovana strahom od konsekvenci koje uprava može snositi od vladajućeg režima, tj. Srpske napredne stranke, zbog učešća nekih prepoznatljivih aktivista“, navela je grupa građana.

Iako su se svi, kažu, pojavili svojim imenom i prezimenom, bez obeležja pripadnosti bilo kom udruženju, a neki i nisu aktivni učesnici protesta, direktorka je samostalno izvršila njihovo svrstavanje u organizaciju 1 od 5 miliona.

„Postavljamo pitanja – Da li je ovo još jedan vid diskriminacije ljudi koji, u odnosu na vladajuću stranku, misle drugačije o ovom društvu? Da li je dozvoljeno bilo kakvo javno, pa i humanitarno delovanje osobama drugačijeg svetonazora? Da li, prema viđenju ove vlasti, opoziciono nastrojeno građanstvo ne može biti humano? U celom ovom događaju najveću štetu pretrpeli su korisnici Prihvatilišta budući da je obustavljeno druženje, ćaskanje i topla ljudska emocija“, navela je grupa građana.

Prihvatilište su, između ostalih, posetili profesorka Biljana Stojković, Valentina Reković i Srđan Marković iz „Jedan od pet miliona“, Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Marko Oljača iz organizacije Potent, aktivistkinja Aleksandra Puškić.