Vučić: Čestitaću Milanoviću, spreman sam da razgovaram sa Đukanovićem

Vesti 06. jan. 202011:12 > 14:20
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će novoizabranom predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, kada budu proglašeni zvanični rezultati izbora, poslati telegram sa sadržajem: "Čestitam vam na izboru za predsednika Republike Hrvatske", jer tako rade pristojni ljudi.

Vučić je novinarima, posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske, rekao da je, povodom raznih uvreda koje su dolazile iz te države tokom izborne kampanje na njegov i račun Srbije, rekao da je sebe naterao da ćuti i ni reč da im ne kaže, i da reaguje samo još većim radom.

Pročitajte još:

„Uvrede od toga da je Srbija šaka jada, da sam ja ratni kabadahija, da je Srbija slaba za Hrvatsku“, istakao je on.

Dodao je da Hrvatskoj želi svako dobro, ali da isto tako želi i Srbiji da uvek ima dvostruko veći privredni rast od te države.

Vučić je rekao i da ne očekuje ništa u odnosima Srbije i Hrvatske posle pobede Milanovića na predsedničkim izborima, ukazujući da se nije uplašio za budućnost Srbije.

Srbija se nalazi na evropskom putu, bez obzira na izjave ministra Aleksandra Vulina da treba preispitati taj put, rekao je Vučić koji je dodao da Srbija ne menja svoj strateški put zbog dnevne politike.

„Želim dobre odnose sa njima, vi radite svoj posao, mi svoj“, dodao je Vučić.

Đukanović ima otvoren poziv da poseti Srbiju

Odgovarajući na pitanje o događanjima u Crnoj Gori, Vučić je rekao da se nije čuo sa predsednikom te države Milom Đukanovićem, ali da je spreman da sa njim razgovara o svemu.

„Kad god Đukanović bude želeo da razgovara, ja sam za razgovore spreman. On uvek ima otvoren poziv da poseti Srbiju“, naglasio je Vučić.

On je konstatovao da je u crnogorskim državnim medijima organizovan napad na Srbiju i njene zvaničnike, zbog protivljenja zakonu o verskim slobodama, ali da bi voleo da neko razume koliko je nezadovoljstvo srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Ukazivaćemo na muke i probleme sa kojima se naš narod u Crnoj Gori suočava. I to nećemo kriti, ni od međunarodne zajednice“, poručio je on.

Kada se zakon pojavio u proceduri, rekao je Vučić, razgovarao sam sa Đukanovićem u Albaniji i uradio sam sve što sam mogao da zaštitim interese srpskog naroda, poštujući integritet nezavisne Crne Gore.

„Kada je zakon potpisan, izašao sam sa najoštrijim stavom Srbije i toliko je bio jasan da je svako razumeo i ni od jedne reči ne odustajem“, kaže on.

Vučić je demantovao i pisanje pojedinih crnogorskih medija da su mu iz Evropske unije savetovali da danas ne ide u Crnu Goru, navodeći da bi u takvoj slučaju njegov odgovor bio jasan – Srbija vodi samostalno i suvereno svoju politiku.

Moguće da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom 

Predsednik Srbije ne isključuje mogućnost da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom o slobodi veroispovesti.

„Vidim to kroz pripremu, kroz njihove udženike. Kampanja je već više godina, govori se o kosovskoj baštini koja treba da bude različita od srpske, a ulaziće u tu baštinu i islamski spomenici i katoličke crkve i pravoslavne i govoriće da je čuvena porodica Gaši izgradila Dečane. Tako da ne isključujem tu mogućnost (usvajanja sličnog zakona), ali naš narod kada je jedinstven tvrd je orah i žilav u nemari da očuva svoje“, rekao je Vučić.

On je kazao da će Srbi uspeti da se izbore kao i uvek „kada im dirnete u to da ne smeju da sačuvaju svoje ime i prezime, veru i crkvu i svoje kulturne spomenike i svoju kulturnu baštinu“.

„Onda se taj duh i energija slobode probude u svakom Srbinu i onda mi umememo i uspemo da se izborimo“, rekao je Vučić.