Aktivisti primorani da se bore za čist vazduh kad država neće da radi svoj posao

Vesti 05. jan 202012:00 > 12:01
N1

Bor, Smederevo i Valjevo spadaju u najzagađenije gradove u Srbiji. Irena Živković iz borskog udruženja "Izbor postoji", Nikola Krstić iz smederevskog pokreta "Tvrđava" i Andrija Petrović iz valjevske Inicijative "Da Valjevo prodiše" rekli su za N1 da su primorani da se bore za čistiji vazduh, pošto institucije ne sprovode zakone i ne rade posao za koji su plaćene.

U Boru su koncentracije štetnih čestica u vazduhu svakodnevno iznad svih zakonom dozvoljenih granica, rekla je Irena Živković u Novom danu TV N1. Izvor zagađenja je Ziđin, nekadašnji RTB Bor, u kojem su Kinezi, kako je rekla, nasledili topionicu koja je 2015. puštena u rad, a da nije ispunjavala ekološke standarde.

Građani Bora dobili su obećanje od gradskih vlasti i Ziđina da će problem biti rešen do 2022. godine, ali do tada treba živeti sa zagađenjem, upozorila je Živković.

„Predlažu da peremo ulice svake večeri da ujutro ne dišemo nataložene teške metale, aplikaciju da Borani mogu da vide trenutno stanje… Stvar je u tome da znamo stanje, nama treba rešenje problema“, poručila je.

Shutterstock

Teški metali koje Borani udišu, kako je objasnila, talože se u organizmu i lekari upozoravaju da će se za 10 do 15 godina građani suočiti sa brojnim teškim oboljenjima.

Rešenje za smanjenje nivoa zagađenja postoji, dodala je Irena Živković.

„Da (u Ziđinu) smanje proizvodnju na projektovani nivo“, poričila je ona i podsetila da ugovoru sa Kinezima stoji koliko tona bakra strani investitor mora da proizvede, dok se ni u jednom trenutku ne pominju uslovi za zaštitu životne sredine.

Sličnu muku muči i Smederevo, naveo je Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava“. Naime, tamošnju železaru je 2016. preuzeo kineski HBIS i sa rastom proizvodnje raste i koncentracija štetnih čestica u vazduhu.

„Železara je jedan od najvećih zagađivača, ona mora da radi, zapošljava 5.200 ljudi, ali ako ste došli u našu zemlju, vi morate da poštujete zakone naše zemlje… Ta železara bi isto radila u Nemačkoj kada bi se institucije u Nemačkoj ponašale kao u Srbiji“, upozorio je Krstić.

N1

U Srbiji, prema njegovoj oceni, postoji potpuni slom institucija, i kako je rekao, jedan vrhovni stručnjak na čelu države preuzeo je odgovornost da izjavljuje kako se zagađenje desi jedan ili dva dana u godini.

„Ako je predsednik (Aleksandar Vučić) već preuzeo to na sebe, pozivam ga da reši problem koji mi imamo. Ne zatvaranjem (železare), ne smanjenjem proizvodnje, već da rešimo zastarelu tehnologiju“, poručio je Krstić.

Ipričao je i da je prošle godine, nakon što je organizovao blokadu pruge i puta ispred železare, dobio telefonski poziv „sa visoke pozicije“, i odmah je organizovan sastanak na kojem je poručeno da će svi problemi biti rešeni.

„Treba li da blokiramo svoju zemlju da biste vi radili posao za koji ste plaćeni“, upitao je Krstić.

Pored železare, Smederevo muči i sezonski problem sa individualnim ložištima i gradskim kotlarnicama.

„Jedno od rešenja je prelaženje na gas i pelet. Nije idealno, ali bolje nego ugalj i mazut. Pranje ulica nije toliko loše, vodeni top može da smanji zagađenje do 10 odsto“, objasnio je Krstić.

Shutterstock

A upravo je grejna sezona najveći bauk za vazduh u Valjevu, objasnio je u Novom danu Andrija Petrović iz Inicijative „Da Valjevo prodiše“.

Motiv da krene u borbu protiv zagađenja vazduha, kako je rekao, dobio je pre dve zime kada su ga ćerke pitale zašto ne mogu da otvore prozor.

„U Valjevu je različito (od Bora i Smedereva) – nemamo tešku industriju, već mi građani zagađujemo grad najviše. Najveći problem je sirovi lignit kolubarski koji se koristi za grejanje, koji je i socijalna kategorija jer je veoma jeftin, ali i veoma nekvalitetan – ima malo kalorija, ostavlja puno čađi, prašine. Imamo nekoliko velikih potrošača, ovaj ‘Krušik’ koji je svaki dan u medijima, dnevno troši između 30 i 50 tona i nalazi se maltene u centru grada. Kad ‘Krušik’ upali svoje, i još 20.000 individualnih, Valjevo pokrije beli dim i život je nepodnošljiv“, kazao je on.

Kako je dodao, apsurdna je situacija da se valjevski Zavod za javno zdravlje greje na sirovi lignit „i tako truje svoje građane“, a do skoro se ne lignit grejala i bolnici, ali su građani pritiskom uspeli da je primoraju da se priključi na gradsku toplanu.

„Dok mi ne napravimo cirkus, oni ne rade ništa. Jedino im je bitno ako im zazvoni telefon iz Beograda (…) Magični telefon iz Beograda koji treba non stop da zvoni gde god ima problema. Ima raznih hitova, mi smo imali izjave da više koristimo bicikle, da smo pod stresom, pa zato imamo zdravstvenih problema, da zagađenje nije veliki problem dok nije zazvonio taj telefon, pa su promenili priču“, naveo je Petrović.

Vlast pokušava da politizuje proteste

Petrović je rekao i da je, kada je započeo svoju borbu, znao da će doći do politizacije, zbog čega jako vodi računa o tome šta i kako priča. Birači su, prema njegovim rečima, nažalost gladni i čist vazduh nije tema oko koje se opredeljuju na izborima, ali je on istakao da bi lično podržao svakoga ko bi rešio taj problem, jer bi onaj koji bi time sapasio 6.000 života godišnje, za njega bio heroj.

Sa problemom politizacije suočavaju se i njegovi „saborci“ iz Bora i Smedereva. Irena Živković je rekla da su aktivisti u Boru optuženi da protestuju iz političkih motiva, iako javnosti samo prenose zvanične podatke državnih institucija Srbije o zagađenju vazduha u tom gradu.

„Problem jeste politizovan, ali sa druge strane. Ne rešava se problem iz političkih razloga, iz političkih razloga je 2015. nepripremljena topionica puštena u rad. U Boru kada kažem RTB govorim o najvećem gigantu bivše SFRJ. Kad kažete ‘zagađenje’, morate da udarite u vrh države i politike. Generalni direktor RTB-a uvek je bio u rangu sa ministrima zbog značaja RTB-a“, podsetila je ona.

Pomaka, kako je rekla, neće biti, dok neko iz institucija ne sedne na njeno mesto i građanima kaže da im je život ugrožen zbog zagađenog vazduha.

Nikola Krstić se nadovezao rečima da je uoči poslednjeg protesta u Smederevu bio izložen pretnjama i pritiscima od ljudi bliskih vlasti.

„Ne znam zašto neko to shvata kao napad na vlast ili fabriku. Ova je zemlja toliko zatrovana politikom i politikanstvom, društvo je toliko učaureno u tom diskursu“, konstatovao je smederevski aktivista.