Bojičić: Dešavanja u Crnoj Gori kao Igra prestola

Vesti 05. jan 202009:51 > 09:56
Podeli:
Izvor: N1

Urednik satiričnog časopisa "Ošišani jež", Radivoje Bojičić, ocenio je u Novom danu da je situacija u Crnoj Gori veoma komplikovana, a da se u celoj stvari pojavljuju razni "umešači" koji pokušavaju da nešto urade za sebe. Zato mu sve liči na Igru prestola.

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti i odnose Srbije i Crne Gore, gost Novog dana kaže da mu se čini da je Srpska pravoslavna crkva u pravu u crkvenom pogledu, kada se govori o nekoliko članova zakona koji se tiču imovine verskih zajednica.

„Pošto je ta stvar u kontekstu svih tih odnosa koji su nas okupirali u poslednjih 30 godina, ona još više komplikuje stvar. Tu se pojavljuju razni umešači koji pokušavaju da nešto urade za sebe. Imam utisak da je to ona igra prestola“, napominje Bojičić.

Dodaje da mu je utisak da iz svake situacije pokušava da se napravi neki predizborni marketing i izražava bojazan da će se u tome deformisati i protesti građana u Crnoj Gori.

„Bojim se da će se kao i mnoge druge plemenite stvari koje su bile samonikle i koje su pokušavale da neke probleme osvetle u raznim društvima oko nas, da su se posle deformisale i otišle u pravcu nečijih interesa. Ni ovo neće završiti kako misle i žele ovi ljudi koji svako veče šetaju po crnogorskim gradovima“, napominje Bojičić.

Izbori u Hrvatskoj za nas nisu izbori

Urednik „Ošišanog ježa“ kaže da predsednički izbori koji se danas održavaju u Hrvatskoj predtavljaju izbore u toj zemlji, ali da iz našeg ugla oni to nisu jer suprotstavljeni kandidati u odnosu na Srbiju predstavljaju jednu opciju.

„Odnos tih kandidata prema ovom prostoru je uvek isti. Mi u tome ne vidimo nikakve izbore, nikakvu alternativu“, pojašnjava Bojičić.

Dodaje da ima utisak da je ovo kolonijalni prostor na kojem se malo odluka donosi u glavama onih koji se predstavljaju kao donosioci odluka.

„Sve što nam se čini neobično to je zato što je naređeno. Svaka naredba pomeri čoveka i on se pita zašto ovo moram da uradim. To je stvar koja se ne može objasniti, a o rešavanju ni ne mislim“, ističe gost Novog dana.

Koraksa i Petričića negovati, a ne progoniti

Kada je u pitanju satira u Srbiji, Bojičić kaže da je satiričarima i humoristima uvek lako, jer se oni bave poslom koji čoveka čini superiornim i koji je privilegija.

Govoreći o odnosu prema karikaturistima Dušanu Petričiću i Koraksu, gost Novog dana ističe da su oni „sjajni umetnici“ koji bi trebalo da budu negovani, a ne progonjeni.

„Oni bi trebalo da budu ostavljeni na miru i da nam otkrivaju istine kojih često nismo svesni“, ističe Bojčić.

Budućnost satire vidi na društvenim mrežama, gde, kako kaže, ima bisera i dodaje da se satira seli tamo gde se seli i ostatak sveta. Kada su u pitanju tradicionalni štampani mediji, Bojičić kaže da u njima za satiru nema mesta i da je svedena na nivo ukrštenih reči.