Otvoreno "Božićno seoce" kod Hrama Svetog Save, bogat program do 28. januara

Vesti 04. jan 202020:29 > 20:36
Beoinfo

Patrijarh srpski Irinej je na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru otvorio manifestaciju "Božićno seoce kod hrama", koja će uz bogat zabavni program trajati do 28. januara.

Srpski Irinej poželio je srpskom narodu da predstojeći Božić proslave u miru, slozi i ljubavi. 

„Pomolimo se da Bogorodica i Spasitelj ujedine i zbliže Srbe između sebe, da se složimo, obožimo i umnožimo što je trenutno najpotrebnije našem i drugim narodima“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijar Irinej je naglasio da ne treba zaboraviti slavno srpsko Kosovo i da se treba pomoliti da se sačuva sveta srpska zemlja, odnosno zavetna zemlja srpskog naroda. On je rekao da danas Srbi na Kosovu nisu u prilici da se raduju, te pozvao prisutne da se za njih pomole da i oni osete radost Hristovog rođenja.

Patrijarh Irinej je napomenuo da je Božić najveći i najradosniji praznik, da se ljudi, nebo i zemlja raduju i osećaju prisustvo dolaska Isusa Hrista, te da bez Božića ne bi bilo ni Bogojavljenja, ni Preobraženja, a ni Vaskrsenja. Prema njegovim rečima, ovo je porodični praznik koji se slavi u svim srpskim porodicama.

Patrijarh je podsetio da je Hram Svetog Save zavetni hram srpskog naroda koji, iako još nije završen, vrši duhovnu misiju u Beogradu, Srbiji i srpskim zemljama.

„Ovo će biti i ostati centralni duhovni prostor Beograda i celog srpskog naroda“, rekao je patrijarh Irinej.

Program je nastavljen nastupom Reprezentativnog orkestra Policije Srbije i Garde Vojske Srbije, a potom Sanje Ilić i „Balkanike“.

Dječiji i crkveni horovi iz cele Srbije svake večeri ulepšavaće jedinstvenu konstrukciju – božićnu raspevanu jelku. Svakoga dana neka od ambasada u Beogradu biće domaćin „Raspevane jelke“, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“ nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su „Tropiko bend“, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Sergej Ćetković i drugi. Osim muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Ove godine, prvi put, biće organizovana i zona „Ski-koliba“ u kojoj će gosti u planinskom ambijentu sa ognjištem i jelkama moći da se opuste. Pokrenuta je i humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje će organizator uz pomoć prijatelja darivati božićne paketiće najmlađima i onima kojima je pomoć najpotrebnija. 

Na Božić će lomljenje česnice biti obavljeno u 11.30 časova na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara. Doček pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, molebanom u ponoć i vatrometom.