Gde su milijarde za kanalizaciju – Vučić prvo obećao tri, sada govori o jednoj

Vesti 04. jan 202017:32 > 19:21
N1

Koliko je realna ideja države da svi građani do 2025. godine dobiju kanalizaciju? Najavljujući ta ulaganja, predsednik države je u razmaku od samo četiri meseca ukupnu sumu novca umanjio za čak dve milijarde evra. Stručnjaci kažu da predstavljena cifra nije dovoljna i da je investicioni plan Srbija 2025, u stvari deo izbornog plana.

Počelo je skromnom željom da ga premijerka i ministri prime u tim koji stvara petogodišnji investicioni plan, a nastavilo se, neskromnom namerom.

„Naša je namera da u celoj Srbiji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, jer bez prečistača ništa nam to ne vredi, džaba nam cevi i mislimo da damo tri milijardre evra“, rekao je Vučić u avgustu prošle godine.

Četiri meseca kasnije završilo se iznenađujućom računicom – nule su ostale, ali se prva cifra, podsećamo, trojka, promenila.

„To je nešto što treba da se dogodi u svakom selu u Srbiji, vodovod i kanalizacija, milijardu evra, milijardu evra smo izdvojili za kanalizaciju i vodovod, milijardu evra“, izjavio je Vučić, koji nakon te najave dobio gromoglasan aplauz svojih saradnika.

Zaslužuje li milijarda evra aplauz?

S obzirom na to da više od tri miliona stanovnika Srbije otpadne vode šalje u septičke jame, da kanalizacionoj mreži nedostaje više od 10 hiljada kilometara, da u 40 odsto vodovoda voda nije za piće i da trenutno prerađujemo samo 10 odsto otpadnih voda, Fiskalni savet recimo – ne bi aplaudirao.

POVEZANE VESTI

Po analizi Fiskalnog saveta za proširenje i rehabilitaciju kanalizacione mreže neophodno je investirati 2,5 milijardi evra, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda 1,3 milijarde evra, dok za vodovodnu mrežu, fabrike vode i otvaranje novih izvorišta vode treba izdvojiti 1,5 milijardi evra.

Dakle, došli smo do cifre od pet milijardi evra, ali je predsednik, podsećamo, poručio da će i milijarda biti više nego dovoljna.

„To znači sve projekte koje dobijemo, skoro sve ćemo moći da uradimo. a nećemo imati projekte za milijardu evra, ni blizu i ovde smo stavili više novca nego što naše opštine mogu da pojedu“, rekao je Vučić.

„Nema tog genija koji bi planirao realno za pet godina koliko će se na primer uložiti u kanalizaciju. Treba osmisliti plan, isprojektovati, naći nadzor, uštedeti, pa na kraju realizovati. Kad vi tako govorite samo o tome u šta ćete investirati, šta će te isplaćivati, a ne pokazujete kako će se to ostvariti, iz čega će se sve to isplaćivati, onda je to čista demagogija“, ocenjuje konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

I dok vlast poručuje da ništa više nije daleko, a stručnjaci upozoravaju da se takvi planovi i računice prave samo u izbornoj godini, onima koji još nisu videli kanalizacionu cev preostaje čekanje do 2025. godine.

Šta će tada videti?